X
 
 

Косовският премиер уволни министър заради обида към албанците

1330 0
Косовският премиер уволни министър заради обида към албанците
Косовският премиер Рамуш Харадинай уволни министъра на администрацията и местното самоуправление от редиците на Сръбската листа Иван Теодосиевич, защото е нарекъл албанците "измамници и кръвожадни", а масовото избиване в Речак от 1999 г. - "измислица", съобщава МИА.

Медиите на албански език в Косово днес публикуваха кадри, на които Теодосиевич говори за това на 24 март в Звечани, по време на отбелязването на 20-годишнината от началото на атаките на НАТО срещу Сърбия.

Харадинай: Могерини нанесе политически травми на Косово

Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви на церемония отбелязваща тригодишнината от подписването на Споразумението за стабилизация и а...

„Причината за агресията срещу страната ни е т.нар. хуманитарна катастрофа в Косово и Метохия. Масовото избиване в Речак е измислица, а албанските терористи са тези, които са измислили всичко това и са извършили най-тежките зверства в Косово и Метохия. И до днес никой от тях не е отговорен за това. Те са извършили престъпления преди агресията на НАТО, убивайки добри сръбски домакини и полицаи в работата си. Кръвопролитията им продължиха по време на нападенията и след пристигането на така наречената мироопазваща мисия в Косово и Метохия”, каза Теодосиевич.

След като бе публикувана информацията, последваха многобройните реакции от косовската общественост.

Харадинай информира от своята страница във Фейсбук за решението да освободи министъра този следобед, заявявайки, че "не може да се толерира такъв език на омраза" от един член на неговия кабинет.

„Днес реших да освободя министъра на администрацията и местното самоуправление Иван Теодосиевич. Този език на омраза не може да бъде толериран от споменатия министър. Неразбираемо е как до днес нашият колега изразява с такава омраза и обида за жертвите на Речак, за други жертви на режима на Слободан Милошевич и как приема и одобрява терора на този режим. Това не е оправдано. В правителството, което водя, няма да има място за никого, който по някакъв начин обижда другите на етническа, расова, религиозна или друга основа, нито за онези, които оправдават такива политики”, обяви Харадинай, като подчерта, че решението влиза в сила незабавно.

Харадинай: Сърбия да признае престъпленията си, иначе няма да има мир на Балканите

На Балканите няма да има мир, докато Сърбия не признае престъпленията, които е извършила в региона по време на войните от 90-те години ...

Actualno.com

Етикети: