Лидерът на бившите комунисти и сегашни управляващи в Румъния: Има опит за преврат

1366
Лидерът на бившите комунисти и сегашни управляващи в Румъния: Има опит за преврат
Снимка: iStock/Guliver

Антиправителствените протести в Букурещ от 10 август представляват "опит за държавен преврат", заяви лидерът на управляващата Социалдемократическа партия (СДП) Ливиу Драгня в интервю за телевизия "Антена 3", предаде БГНЕС. Припомняме, че Драгня има присъда заради изборна измама отпреди 6 години - за опит да манипулира изборните резултати в референдум за свалянето на бившия румънски президент Траян Бъсеску, а в края на юни тази година беше осъден на 3,5 години затвор, защото в периода 2008 - 2010 година е уредил на държавна работа две сътруднички на партията му, макар те да са получавали заплата от социалдемократите.

"Видях един провалил се опит за държавен преврат. За това се говореше в социалните мрежи: вече няма да има закони и правосъдие, да свалим правителството и вземем властта", каза Драгня.

Драгня, който е и председател на Камарата на депутатите на румънския парламент, смята, че протестите против правителството на СДП имат подкрепата на мултинационалните компании, които знаят, че той не гледа през пръсти на неплащането на данъци.

"Има една група от крупни компании, които действат така, че да постигнат висока печалба, без обаче да заплащат данъци в държавния бюджет. Става въпрос за няколко мултинационални компании и няколко банки… Те финансират протестното движение и подстрекават собствените си служители да участват в него", подчерта Драгня.

Валери Симеонов затваря Румъния заради шум

От няколко дни Румъния отново е във всички новини и отново с протести срещу корупцията. Хиляди румънци, живеещи извън страната, се върн...

Председателят на управляващата партия коментира и въпроса за отстраняване на президента Клаус Йоханис. „В партията има сериозно брожение. [Пита се] защо не сме започнали протести пред вратите на президентството. Много е възможно да започнем. В края на месеца има заседание на изпълнителния комитет на СДП, на което ще вземем решение".

В петък, 10 август, над 80 000 души излязоха на площад "Виктория" в центъра на румънската столица, за да се включат в протест против правителството. Протестиращите бяха основно хора живеещи извън пределите на страната. Те са недоволни от промените в Наказателния кодекс, които затрудняват осъдителни присъди за корупция на политици и чиновници, данъчната система и пенсионната реформа, системата за социална помощ. Хората настояват също за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството, както и за въвеждането на електронно гласуване.

Напрежението ескалира, когато част от демонстрантите се опитаха да пробият загражденията. Полицията използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне. При сблъсъците пострадаха 452 души. 70 от тях, включително 11 служители на жандармерията, са настанени в болница. По време на безредиците бяха задържани 33 души.

Президентът и премиерът на страната се разминаха в оценките си за протеста и реакциите на органите на реда. Румънският президент Клаус Йоханис осъди действията на жандармерията срещу антиправителствената демонстрация. А румънският премиер Виорика Дънчила категорично осъди насилието по време на антиправителствената демонстрация. Според нея то е дело на "организирани групи, които са се възползвали от гражданския протест", но не на органите на реда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com