Македония и Хърватия изпратиха кандидатурите си за генерален секретар на ООН

3660
Македония и Хърватия изпратиха кандидатурите си за генерален секретар на ООН
Снимка: Gettyimages

Република Македония и Хърватия изпратиха кандидатурите си за поста генерален секретар на ООН.

Председателят на Общото събрание и на Съвета за сигурност на световната организация потвърди, че е получил писмата с имената на Сърджан Керим от Македония и на Весна Пусич от Хърватия, предаде БГНЕС.

Кандидатурата на Пусич бе издигната от служебното правителство на Зоран Миланович, което до края на месеца си отива от власт и ще бъде заменено от коалицията между досегашната опозиционна Хърватска демократична общност на Томислав Карамарко и на Движението МОСТ от Божо Петров.

Припомняме, че самият Карамарко изрази несъгласие с кандидатурата на Весна Пусич и попита с какво тя е заслужила тази номинация.

Кандидатът от Република Македония е бивш външен министър и се смята за много близък до властите в Белград. Той бе издигнат от кабинета на Никола Груевски в края на лятото на миналата година.

Керим бе замесен в огромен корупционен скандал преди години, когато неговият шофьор бе хванат от унгарските митничари със 750 000 евро укрити в пластмасова бутилка.

Официалните номинации за ръководния пост в ООН се приемат от 15-ти декември миналата година. Сред фаворитите за поста се сочи сегашният генерален секретар на ЮНЕСКО - българката Ирина Бокова. В надпреварата се очаква да се включат десетина световно известни политически лидери.

Мандатът на сегашния генерален секретар на ООН Бан Ки Мун изтича в края на годината. Името на новия ръководител на световната организация се очаква да стане известно още през месец септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com