Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македонският парламент бламира двама технически министри, избира нови

12 февруари 2024, 09:20 часа • 1704 прочитания

Македонският парламент днес трябва да избере нови министри на здравеопазването и информационното общество и администрацията, предаде БГНЕС.

Кои са новите

Досегашният директор на Клиничната болница в Тетово Илир Демири е предложен за нов ръководител на здравното министерство, а Наим Байрами за министър на информационното общество и администрацията.

Още: Буяр Османи: Първият албански премиер е голям успех за РСМ

Миналата седмица с 62 гласа "за" и нито един "против" парламентът освободи министрите от "Алианс на албанците", които заемаха съответните постове - Фатмир Меджити и Азир Алиу. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ не присъстваха в залата.

Предложение на Джафери

Меджити и Алиу бяха освободени от длъжност по предложение на техническия премиер Талат Джафери, който, обяснявайки предложението, каза, че според закона не може да има два опозиционни субекта в правителството и че това е основната причина, поради която двамата трябва да сдадат своите постове.

Снимка БГНЕС

Още: Талат Джафери пое премиерския пост в Северна Македония

"Няма никакво съмнение за тяхната експертиза и професионализъм, към които изпитвам изключително уважение", каза Джафери.

Конгрес на Алианса

Уволнението на двамата министри последва разцеплението в "Алианса за албанците", след като настоящият председател на партията Арбен Таравари поиска подкрепата на членовете за коалиция с албанския опозиционен блок на предстоящите избори. Групата около председателят на Централното събрание на партията Зиядин Села не е съгласна с предложението.

Още: Списъкът на Джафери: Кои са новите македонски министри

Формацията свика конгрес на 18 февруари, на който ще бъде гласувано освобождаването от длъжност на Таравари.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес