Македонският парламент гласува за историческите конституционни промени

4459
Македонският парламент гласува за историческите конституционни промени
Снимка: iStock/Guliver

Македонският парламент одобри решението за конституционните промени. 80-те депутати, гласували „за”, представляват мнозинството от две трети, необходимо за историческата поправка на основния закон в страната. Против бяха 39 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ, предаде БГНЕС. Така всъщност в гласуването участие взеха само 119, а не 120 депутати.

Народните представители гласуваха електронно, а след това и поименно. Този вот бе поискан от ВМРО-ДПМНЕ. А депутатите от опозицията, които подкрепиха Договора от Преспа, са Владанка Авирович, Нора Исмаили-Старова, Кръсте Муковски, Сашо Василевски, Любен Арнаудов, Зекир Рамчилович, Елизабета Канчевска-Милевска

Алексис Ципрас отправи послание към Македония

Гръцкият премиер Алексис Ципрас направи изявление след приетата оставка на шефа на гръцката дипломация Никос Кодзиас.  В него той...

Заседанието започна малко след 22:00 часа българско време, след като в залата заеха местата си депутатите от опозицията.

"Днес е исторически ден за нашата страна. Заедно ние написахме история. Нашите виждания за по-добър живот в по-добра страна ще бъдат изпълнени", подчерта премиерът Зоран Заев след парламентарното заседание, на което бяха одобрени конституционните промени, които бяха необходими, за да се изпълни Договора от Преспа. Той отправи искрена благодарност към депутатите, които подкрепиха предложението, като подчерта особено благодарността към депутатите от ВМРО-ДПМНЕ, които са гласували за промените.

Actualno.com припомня, че конституционните промени се изискват от Договора от Преспа с Гърция, който предвижда и смяна на името на страната, която ще се нарича Република Северна Македония. С гласуването окончателно се разчиства пътят на Македония за членство в ЕС и НАТО.

Реакция от България

Русия: Западът се намесва грубо във вътрешните работи на Македония

САЩ и страните от Европейския съюз се намесват във вътрешните работи на Македония по най-груб начин, налагайки преименуването на страна...

Българският външен министър Екатерина Захариева приветства решението на македонския парламент. "Приветстваме днешното решение на парламента в Скопие, с което се отваря процеса на европейска и евроатлантическа интеграция на страната. Вярваме, че това е най-правилното и единствено отговорно решение, което дава шанс за благоденствие на всички граждани в региона", написа Захариева в социалната мрежа Facebook.

Поздравяваме всеки един народен представител, който е дал гласа си в полза на общото ни бъдеще в НАТО и ЕС. Ние ще продължим да бъдем най-искрен и близък приятел в този процес, увери още първият ни дипломат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com