Македонският президент очакв ЕС да насрочи дата за началото на преговорите за членство

1098
Македонският президент очакв ЕС да насрочи дата за началото на преговорите за членство

Македонският президент Георги Иванов заяви, че очаква ЕС да покаже решителност и да насрочи дата за започване на преговорите за членство.

Това той направи в рамките на реч при откриването на форума „Кран Монтана“ в Брюксел в четвъртък.

Партията на Груевски иска референдум в Македония за Договора за добросъседство с България

От изгубилата местните избори партия на бившия македонски премиер Никола Груевски ВМРО-ДПМНЕ заявиха, че ще предложат инициатива за про...

„Съюзът трябва да разбере, че процесът на разширяване не е чисто технически, а по-скоро политически и стратегически. Посланието към Съюза е да обърне повече внимание на източната и югоизточната част на Европа. Да се продължи разширяването, да се инвестира в инфраструктурата и енергийната свързаност, за да се отвори пространството. Защото само чрез солидарност можем да изградим регион и континент за сигурност, мир и просперитет“, подчерта македонският държавен глава.

Според Иванов отлагането на разширяването на съюза допълнително усложнява ситуацията, а застоят в евроинтеграцията, в съчетание с икономическата криза и предизвикателствата пред сигурността, са направили Балканите и Република Македония още по-уязвими на външни фактори на дестабилизация, предава телевизионният канал A1 On.

„Първо, мигрантската вълна и кризата със сигурността показаха колко е необходимо да си сътрудним в областта на регионалната сигурност, за да устоим на глобалните заплахи за сигурността. Добър пример за такова сътрудничество е помощта, която получихме от няколко европейски държави в разгара на мигрантската криза. Тези държави показаха солидарност в действията си за предотвратяване на незаконната миграция. Това е пример, който Съюзът трябва да следва. Второ, финансовата криза показва, че е необходимо да се свърже регионалният пазар, за да бъде конкурентоспособен на световния. В тази връзка може да ни помогне Инициативата 16 + 1, която позволява на страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа да се свържат инфраструктурно, с което да бъде завършен европейският проект за свободното движение на хора, стоки, услуги и капитали. Но всичко това ще остане недовършено без третия елемент, а това е разширяването на съюза“, подчерта президентът при откриването на форума, предаде Фокус.

В рамките на двудневното си работно посещение в Брюксел Иванов проведе среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, а в четвъртък следобед е предвидена и среща с вицепремиера на правителството и министър на външните работи и европейските въпроси на Кралство Белгия Дидие Рендерс.

Груевски: Аз нося най-голяма отговорност за местните избори

Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски заяви, че партията е преживяла много натиск и заплахи по време на местните избори, че СДСМ е подк...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com