X
 
 

Матю Палмър в Белград: ЕС трябва да се разшири в Западните Балкани

568 0
Матю Палмър в Белград: ЕС трябва да се разшири в Западните Балкани
Снимка: Getty images/Guliver
Специалният представител на САЩ за Западните Балкани Матю Палмър е на посещение в Белград, където се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич. Двамата обсъдиха бъдещето на Сърбия, отношенията с Косово и перспективите на целия регион. В тази връзка американският дипломат подчерта, че спирането на процеса на разширяване на Европейския съюз към Западните Балкани е историческа грешка и че тя трябва да бъде коригирана, съобщава електронното издание на скопския вестник "Независен", цитиран от "Фокус".

"Америка иска Западните Балкани да имат европейска перспектива и ние ще работим, за да убедим всички в ЕС да променят позицията си", увери Палмър, намеквайки за отлагането на преговорите за членство на Северна Македония и Албания. Палмър подкрепи идеята за "мини Шенген" в региона, който икономически ще обедини допълнително държавите от Западните Балкани.

Матю Палмър е назначен за специален пратеник на САЩ за Западните Балкани

Заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър е новият специален пратеник на САЩ за Балканите, съобщи Държавният департамент, цити...

Вучич припомни, че възгледите на САЩ и Сърбия за Косово са различни, но благодари на Палмър, че е изслушал мнението на официален Белград.

"Сърбия е готова на компромиси, но не е готова да унижава народа си. Благодарен съм за подкрепата на САЩ за инициативата за нови икономически връзки в Западните Балкани - свобода на движение на хора и капитали", подчерта Вучич.

Actualno.com

Етикети: