X
 
 

Мицотакис: Нека да има отворен европейският път за Западните Балкани

493 0
Мицотакис: Нека да има отворен европейският път за Западните Балкани
Снимка: Getty
Необходимо е европейският път на държавите от Западните Балкани да остане отворен, заяви министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис след срещата си с президента на Сърбия Александър Вучич.

Задълбочаване на двустранното сътрудничество, европейската перспектива на Сърбия и на държавите от Западните Балкани, сръбската инициатива да се погрижи за деца-бежанци, които се намират в Гърция, железопътната линия в региона и футболната надпревара Олимпиакос – Цървена звезда, са темите, които обсъдиха двамата лидери. Мицотакис и Вучич подписаха съвместна декларация за създаване на стратегически партньорски отношения между Гърция и Сърбия, съобщи МИА, цитирана от БГНЕС.

Мицотакис нападна Макрон заради Северна Македония и Албания

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис призова ЕС да започне преговори за членство с Република Северна Македония и Албания догодина, като ...

На съвместната пресконференция гръцкият премиер съобщи, че общите приоритети на двете държави са инфраструктура и енергетика, като спомена железопътната свързаност на Гърция със Северна Македония, Сърбия и Унгария.

По отношение на инфраструктурата двете регионални програми за сътрудничество на ЕС може да бъдат използвани за завършване на железопътната линия Пирея – Солун – Скопие – Белград – Будапеща. Проектът е от ключово значение за търговията и транспорта в широкия регион, както и за развитието на комуникациите между четирите съседни народа, заяви Мицотакис.

По инициатива на сръбския президент Мицотакис и Вучич се договориха Сърбия да приеме от Гърция определен брой деца – бежанци без придружител и да се погрижи за тях.

„Приветствам тази негова инициатива като доказателство за практическата солидарност не спрямо Гърция, а спрямо онези деца, които живеят при трагични условия. Смятам, че е изключително важно, че една държава-кандидат за членство в ЕС смело поема моралните си ангажименти и подкрепя Гърция при разрешаването на този тежък проблем”, заяви Мицотакис.

Вучич подчерта, че са отговорили положително на призива на Гърция да окажат помощ за децата-бежанци.

Мицотакис: ЕС ни третира като паркинг за мигранти

Гръцкият премиер обвини Европейския съюз, че третира страните по външните граници на блока като удобни места за паркиране на мигранти, ...

„Ще поемем грижата за тези деца. Не правим това, защото някой в Европа ще го оцени, а го правим от любов към тези деца”, подчерта президента на Сърбия.

След срещата на четири очи между Вучич и Мицотакис се проведе трето заседание на съвета за сътрудничество между Сърбия и Гърция, в която участваха министри от правителствата на двете държави.

Освен декларацията за стратегическо партньорство между двете държави беше подписана програма за сътрудничество в областта на образованието, науката и технологичното развитие за периода 2020 – 2022 година.

В интервю за „Катимерини“ сръбският президент Александър Вучич подчерта необходимостта Атина и Белград да засилят още повече своите икономически и политически връзки и да си пазят гърбовете един на друг на международната сцена.

 „От особено значение е да насърчаваме нашите търговски сделки, но нашата цел е също така да насърчаваме политическите си отношения, за да можем да затвърдим позициите си взаимно в международната общност“, каза Вучич, който пристигна в Атина в понеделник по покана на президента Прокопис Павлопулос.

Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис разговаряха за общите ни проекти с Гърция

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Солун за участие в Четвъртата среща на върха в гръцкия град. Форумът е двудневен и се ...

 Сръбският лидер също подчерта важността, която Белград придава на железопътната връзка Будапеща-Пирея през Белград, Скопие и Солун, и че той провежда разговори с китайски и европейски служители относно завършването на проекта.

Той отбеляза също, че Белград е притиснат от Европейския съюз заради отношенията си с Китай и Русия, но настоя, че страната му ще продължи да ги поддържа.

 Вучич, който подчерта, че членството в ЕС остава стратегическата цел на Сърбия, също каза, че Белград ще направи всичко възможно, за да помогне на блока и Атина по отношение на проблема с мигрантите.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)
Ето го гаджето на Гери-Никол (СНИМКА)

От известно време се носят слухове, че Гери-Никол има нов мъж в живота си. Днес певицата потвърди, че е влюбена, като сподели обща снимка с приятеля...

Последно в Актуално