X
 
 

Младите си тръгват от Румъния. Не останаха специалисти

1873 3
photo of Младите си тръгват от Румъния. Не останаха специалисти
Снимка: iStock/Guliver
Румъния се обезкървява. Особено младите хора я напускат, отчаяни от ниските заплати и корумпираните си политици. Не на шега мнозина си казват, че се иска смелост да не заминеш за чужбина, разказва Deutsche Welle.

Огромен брой млади румънци напускат страната си. Не са малко онези, които дори казват, че се иска смелост да останеш в Румъния. "Много от моите състуденти напуснаха страната веднага след дипломирането си", казва със съжаление Марк Сора, млад лекар от една частна клиника в Сибиу. "Други взеха това решение в първите години на своята лекарска практика - разочаровани от мизерните условия и лошото заплащане", добавя той.

Младите с по-ниско образование са първи на опашката да емигрират

Младите българи с основно и средно образование са по-склонни да емигрират. Това е заключение, изказано от наследника на Валери Симеонов...

Според него, в повечето държавни клиники е невъзможно да се прилагат уменията, придобити по време на следването. Затова повече от една трета от колегите му вече са обърнали гръб на Румъния. Сора все още иска да остане, въпреки че лесно би могъл да си намери добре платено лекарско място в Германия: 29-годишният мъж владее и немски. "Хубаво е да знам, че разполагам с алтернатива. Бих искал да остана в града, в който съм израснал, колкото се може по-дълго", обяснява Сора.

Докато западните страни - като Германия - се възползват от висококвалифицираната работна ръка от чужбина, източноевропейските държави, сред които и България, страдат от загуба на кадри. Едните печелят, другите се обезкървяват.

"Ако един млад човек може да работи при нормални условия и да не се страхува за бъдещето си, той ще остане", казва Марк Сора. И апелира да се гласува на европейските избори, които, според него, са решаващи не само за Европа, но и за Румъния: "Залогът е наистина висок", подчертава той.

Младите хора извличат най-големи ползи от ЕС

Една четвърт от българите обмислят да търсят работа зад граница

Близо една четвърт или 23% от българите в трудоспособна възраст обмислят да си потърсят работа в чужбина. Това сочат резултат от нацио...

36-годишният Александру Мунтеан е ветеринар и работи във Великобритания. За него това е само временно решение, защото иска скоро да се върне в родината си. "Исках да събера опит, да разширя кръгозора си. Всичко това е възможно благодарение на Европейския съюз", казва той.

"Някои от нашите политици се опитват да ни убедят, че ЕС бил като корумпиран полицай, който само ни изнудва за пари. А тъкмо румънските политици са тези, които игнорират нашите грижи и представи за бъдещето. Това е още една причина да са гласува", добавя Мунтеан.

Освен младите лекари от Румъния си тръгват и много IT-специалисти. Влад Беу е последен семестър информатика в университета в Сибиу. Той смята, че особено младите хора извличат големи ползи от членството в ЕС. За разлика от поколението на техните родителите, днешните млади румънци могат да пътуват, работят и учат навсякъде в ЕС.

"Запознаването с други култури, размяната на мисли е нещо, което обогатява и разширява кръгозора ни. Така можем да се разграничим от някои национални догми, без да губим националната си идентичност", казва Влад. След като завърши образованието си, той иска да остане в Румъния - защото семейството и приятелите са му най-важни.

Губим 4 млрд. лв. годишно заради емигрантите, властта предлага жилища на завърналите се

Пропуснатата полза за българската икономика от напусналите страната сънародници се изчислява на над 4 милиарда лева годишно, което озна...

25-годишният студент и сам усеща болезнено отлива на квалифицирана работна ръка от Румъния: "Има не само недостиг на лекари, но и на всякакви други специалисти, включително и в строителството. В наши дни е трудно да си намериш и добър майстор", казва той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Страшното ехо от ВСВ продължава за съжаление...
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А какво да кажем ние с гайдите? Едно време, в началото на така наречената "демокрация", Румъния беше пример за бедна и опасна държава. Държава в която ако може е по-добре да не влизаме, за да не ни оберат крадци, да избягваме просяците които буквално чукат по прозорците на влака с който минаваме само транзит. А сега Румъния е държава мечта за средностатистическия българин. Която също кат виж още ›› о нас се обезкървява, също са бедни, поне в сравнение с Германия и други нормални европейски държави. Само да добавя в заключение: От това никой не печели. Дори Германия, макар привидно да изглежда че тя е печеливша държава. Защото източноевропейците смъкват жизнения стандарт. Гледам много документални филми, на телевизия Дойче Веле (имаме я на кабелна). В Германия има така наречените работещи бедняци. Една жена, учителка по музика, си показва изчислената пенсия която очаква да получава като навърши достатъчно години стаж. И се оказа, че е 351 евро - само наемът и струва 400. Абе, светът се обърка тотално.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  така става като гледаш, слушаш и четеш дойчесерците
  : 0 !
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

Последно в Актуално