Могерини: ЕС показа постоянна ангажираност към Македония и региона

881
Могерини: ЕС показа постоянна ангажираност към Македония и региона

Последните посещения в Скопие на Върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и комисарят по разширяването Йоханес Хан ясно показват цялостната и постоянна ангажираност към Македония и региона.

Това пише самата Могерини в отговора до евродепутата и заместник-председател на Европейския парламент Димитрис Пападимулис, който отправи писмен въпрос във връзка със ситуацията в Македония, предава агенция "Фокус".

ЕС няма да признае новото учредително събрание на Венецуела

Европейският съюз няма да признае новото учредително събрание на Венецуела, което дава на президента Николас Мадуро повече правомощия, ...

Пападимулис изпрати писмото на 4 май и в него подчерта, че „Македония е подкопана от продължителна политическа нестабилност, с политически и междуетнически раздор, който се влошава". В текста Пападимулис подчертава, че „се засилва климата на политическо съперничество, съществува непрекъсната несигурност по въпроса за сформиране на правителство, медиите се опитват да се заглушат, независимостта на съдебната власт е под въпрос, а насилието и сблъсъците ескалират". Той добавя, че ситуацията в Македония „влошава и националистическата и иредентистичка реторика на албанския премиер Еди Рама и политиката на Косово, които се опитват да отвлекат вниманието на обществото от истинските проблеми като бедността и корупцията".

„Тези явления застрашават стабилността и развитието на страните от Западните Балкани, както и техния европейски път“, бе заключението на Пападимулис.

Отговорът на Могерини е с дата от 27 юли, но гръцкият евродепутат съобщи за него в сряда, 9 август. В него се отбелязва, че „присъствието и ангажимента на ЕС за страните от Западните Балкани е от жизненоважно значение за мира и стабилността в региона и неговото икономическо възстановяване".

„В този контекст ЕС изрази готовност да сътрудничи с новото правителство на бившата югославска република Македония, която вече направи положителни стъпки към стабилизиране на отношенията със своите съседи“, казва Могерини в отговора си.

Могерини обеща силна подкрепа за Македония

След пауза от две години, вчера в Брюксел се проведе заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране между представители на ЕС и Маке...

Тя добавя също, че представителите на ЕС в техните изявления, но и в преките контакти с политическите лидери, постоянно предупреждават, че трябва да се избягват всякакви провокативни изказвания.

„ЕС насърчава мира, помирението и регионална стабилност чрез диалог и консенсус, и ще продължи да го прави“, подчертава още Могерини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com