Най-малко десет загинали при взривовете на летището в Истанбул (ВИДЕО)*

1817
Най-малко десет загинали при взривовете на летището в Истанбул (ВИДЕО)*
Снимка: Twitter

Най-малко десет души са загинали, след като две мощни експлозии избухнаха на международното летище в Истанбул. Това каза турският министър на правосъдието Бекир Боздаг, цитиран от SkyNews.

Взривовете са били предшествани, като по първоначални данни са загинали поне 10 души, има и много ранени.

Според първоначални данни самолетите, които са били готови за излитане, са получили разрешение да излетят. За всички останали самолети летището е затворено.

CNN цитира свои източници от полицейските среди, според които двама души са били спрени на едно от местата с детектори за метални предмети.

По време на проверката охраната е разбрала, че те са терористи и е открила стрелба, но те са се самовзривили. В момента властите издирват трети терорист, въоръжен с автомат Калашников, който се крие на територията на летището. Според данните именно той е стрелял по хората.

На входовете на летището са поставени кордони. В терминала все още има пътници и служители на летището. От министерството на здравеопазването на Турция са насочили 20 линейки към международното летище, съобщава ТАСС. В момента полицията постепенно започна да извежда хората от международния терминал.

След атаката това оръжие беше открито на земята в летището. Снимка: Twitter

Министърът на правосъдието в Турция е коментирал, че има предположения за извършителите на атентата, но ще се изчакат до последно заключенията на експертите. Стана ясно, че турските сили за сигурност са предотвратили по-рано и друг кървав инцидент, информира Нахиде Дениз от Турция в ефира на bTV. По думите й хиляди хора са в паника.

Справка в сайта flightradar24.com показва, че повечето полети за Истанбул се насочват към Анкара и Измир, а три самолета се връщат от мястото си на излитане.

Два взрива на летище "Ататюрк" в Истанбул, има ранени*

Две експлозии, последвани от стрелба, са станали на международното летище "Ататюрк" в Истанбул съобщават турските медии. Според ТАСС вз...

Припомняме, че миналата седмица в Истанбул бяха задържани трима мъже във връзка с планирани атентати. Те бяха заподозрени във връзка с терористичната организация „Ислямска държава“. Тогава бе съобщено, че един от задържаните е турски гражданин, а другите двама от Дагестан.

По-рано кюрдските бойци предупредиха чуждестранните туристи за това, че могат да „пострадат“ в хода на „войната“ срещу турското правителство: „Предупреждаваме още веднъж чуждестранните туристи, които са дошли в Турция. Чужденците не са нашата цел, но Турция вече не е безопасна страна за тях.“

Представители на Европейският съюз вече изразиха съболезнования и подкрепа на Турция във връзка с атентата на летището. „Това е още един трагичен атентат в Турция. ЕС подкрепя народа на Турция. Ние сме с него с цялото си сърце“, заяви Федерика Могерини, цитирана от ТАСС.

*Обновена в 00:03 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com