Напрежението между Турция и Гърция расте

1883
Напрежението между Турция и Гърция расте
Снимка: Getty Images/Guliver

Вицепремиерът на Турзия Бекир Боздаг обвини Гърция в провокационна дейност в Егейско море и заплаши с отговор, ако тя продължи.

По-рано премиерът на Турция Бинали Йълдъръм осъди Гърция за поставянето на флага ѝ върху един от спорните острови в Егейско море, който е част от територията на Гърция и препоръча на Атина да въздържа от ескалация в този регион.

Йълдъръм: Гърция нарушава територията на островите в Егейско море

Турската брегова охрана премахна гръцко знаме, издигнато на остров в Егейско море край бреговете на турския курортен град Дидим, заяв...

"Предприехме много важни стъпки към добросъседските отношения с Гърция. Но Атина, заради вътрешната си политика, преви провокационни заявления. Нашите отношения не трябва да стават жертва на вътрешнополитически сметки. Нека Гърция не чака, че ние ще реагираме спокойно на подобни действия в Егейско море. Дойдоха, поставиха знамето, казаха, че "този остров е наш"… Те трябва да прекратят своите провокации, в противен случай и на нас ще ни се наложи да извършим тези стъпки, които не бихме искали да предприемем“, каза Боздаг, според БГНЕС.

Според него "Турция се държи зряло, за разлика от Гърция, която се занимава с детински провокации". Боздаг добави, че Турция, както и по-рано, иска от Гърция да ѝ върне осмината военни, избягали с хеликоптер след опита за държавен преврат през юли 2016 година.

През 1996 година спорът за териториалната принадлежност на два скалисти острова Имия (наричани от Турция Кардак) от Додеканезите доведе до криза в в отношенията между Гърция и Турция. Конфликтът беше прекратен след намесата на международната общност, НАТО и САЩ.

На 1 април Министерството на външните работи на Гърция заяви, че гръцкият суверенитет над островите Имия е безспорен и Турция трябва "да си мери думите". По този начин Атина отговори на заявлението на представителя на Министерството на външните работи на Турция Хами Аксоя, че двата острова от Додеканезите в Егейско море "принадлежат на Турция и този въпрос не подлежи на обсъждане" и че Гърция няма право да включва тези острови в екологичната програма на ЕС "Натура 2000".

НАТО не смята, че напрежението между Гърция и Турция е неин проблем

В интервю за турската държавна информационна агенция Anadolu Agency, генералният секретар на западния отбранителен съюз Йенс Столтенбер...

Вчера, 17 април, излезе докладът за присъединяването към ЕС, в който бе критикуван начинът, по който Турция работи за спечелването членство в съюза. В доклада се казва, че Европа "не е убедена в добрите съседски взаимоотношения" на страната. "Двустранните ѝ взаимоотношения с някои от страните в ЕС се влошиха до толкова, че в моменти се забелязваше обидна и неприемлива реторика", продължават от ЕС. Според документа Турция трябва да наблегне над подобряване на междусъседските си взаимоотношения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com