Напрежението в Черна гора е пред ескалация

2489
Напрежението в Черна гора е пред ескалация

Политическата ситуация в Черна гора сериозно се изостри след арестуването на един от лидерите на опозиционната партия Демократичен фронт Небойша Медоевич и опита за арест на друг лидер - Милан Кнежевич.

Ако в близко бъдеще не бъде постигнато каквото и да било споразумение, вероятно ще избухнат големи граждански протести, каза в коментар за ТАСС политическият анализатор, представител на опозиционната партия Нова сръбска демокрация Милош Симунович.

Арести на политици в Черна Гора, страната е заплашена от гражданска война

Черна гора е разтърсена в последните часове от събития, които според водещи депутати в страната водят държавата към гражданска война. ...

"Политическата ситуация в Черна гора се изостри и трябва да се признае, че кризата в страната се задълбочава. Вчера вечерта се проведе първия бурен протест на поддръжниците на ДФ, а по-нататъшни акции ще се провеждат ежедневно.

Ако ситуацията не се изглади и не се постигнат каквито и да било споразумения, тогава е много вероятно да избухнат сериозни граждански протести. Мога да кажа, че чувствам повишаване на напрежението ", заяви политологът.

"Лидерът на опозиционната партия Движение за промяна в редиците на ДФ Небойша Медоевич беше арестуван противозаконно и антиконституционнно, а адвокатите му обжалваха пред апелативния съд, но жалбата беше отхвърлена.

Милан Кнежевич понастоящем е в парламента, него също се готвят да арестуват и съществува вероятност за това днес или утре. Полицията е готова да влезе в парламента, те се нуждаят само от одобрението на председателя за такива действия", заяви анализаторът.

Арестът на депутата е в нарушение на приетите в света норми, без снемане на парламентарен имунитет. "Имунитетът на Небоша Медоевич не е снет, това е факт. Имунитетът на Кнежевич беше снет по време на все още продължаващия процес за държавния преврат.

Черногорски мафиот остава в ареста ни заради искане за екстрадиция

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе искане на основание чл. 13 ал. 6 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арести з...

Без снет имунитет Медоевич е арестуван противозаконно, при това по време на действия, предизвикващи много въпроси. Само си представете, че народен депутат беше арестуван в полунощ по пътя за дома“, продължава политологът.

Според Симунович черногорските власти се подхлъзват в диктатура с мълчаливата подкрепа на Европа: "Върховният съд твърди, че не става въпрос за наказание, а само за санкции срещу Медоевич.

Всъщност това означава, че те са пролука в закона, въз основа на която могат да държат човек в затвора, докато не се съгласи да бъде свидетел в наказателно дело за корупция. Мисля, че това е най-новата практика на класическа диктатура, появила се в Черна гора и одобрена от Европа.

Съпругата на Медоевич и годеницата на Кнежевич написаха писмо до европейските лидери, но лично аз не възлагам особени надежди на него. Мисля, че Европа е напълно на страната на президента Мило Джуканович и неговата диктатура и той може да направи всичко, което му е изгодно".

Арестът на опозиционера

1,2 млрд. евро е дългът на гражданите на Черна гора

По данни на Централната банка на Черна гора, дългът на гражданите на тази държава въз основа на кредити е 1,2 милиарда евро. Експерти ...

В нощта на срещу петък един от лидерите на опозиционното движение Демократичен фронт Небойша Медоевич бе арестуван в центъра на Подгорица. Друг опозиционен лидер, Милан Кнежевич, който забеляза полицията, готвеща се да го арестува, се затвори в парламента. където все още е. По-рано политикът заяви, че няма да се предаде доброволно на полицията.

Върховният съд в Подгорица публикува решението за арестуването на политиците в петък сутринта, след арестуването на Медоевич. Според опозицията арестът на депутата и лидер на партията е извършен без необходимата процедура за снемане на парламентарен имунитет.

Медоевич и Кнежевич представляват опозиционното движение ДФ, което е коалиция от десет опозиционни партии, най-авторитетните от които са Нова сръбска демокрация, Движение за промяна и Демократична народна партия на Черна гора. Коалицията традиционно означава сътрудничество със Сърбия и Русия и категорично се противопоставя на прозападната политика на съвременните черногорски власти. В подготовката за влизането на Черна гора в НАТО ДФ проведе масирани действия срещу НАТО, изискващи референдум за присъединяването на страната към Северноатлантическия алианс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com