Не спират пожарите в Югоизточна Европа

2215
Не спират пожарите в Югоизточна Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

Екстремно високите температури и силният вятър предизвикаха смъртоносни пожари в части от Югоизточна Европа и Русия, причиниха щети за милиони долари и доведоха до евакуацията на хиляди хора.

Претоварените руски служби за спешно реагиране получиха допълнителна помощ от армията в битката с горските пожари в източната част на страната. Руското министерство на отбраната съобщи, че изпраща допълнително техническо оборудване в Якутия. Властите съобщиха, че в региона горят 173 пожара и ситуацията е изключително тежка. Повече от 2 500 служители от службите за бързо реагиране се опитват да спрат разпространението на огъня.

Горещата вълна в Южна Европа, предизвикана от идващия от Северна Африка топъл въздух, предизвика пожари от средиземноморското крайбрежие на Турция до Балканите.

Във въздуха на Атина, която е покрита с дим и пепел, бяха измерени 465 микрограма сажди на кубичен метър, при положение, че европейските стандарти допускат максимум 50. В някои части на града няма електричество, тъй като пожарът разруши електропроводи. Гръцките власти наредиха нова евакуация на остров Евбея, близо до Атина, а пожарникарите успяха да потушат огъня близо до мястото на древните Олимпийски игри в западната част на Пелопонес, докато страната в продължение на три дни се бори с огнената стихия. Температурите от над 40ºС и силният вятър в различни части на страната през последните дни предизвикаха повече от 150 пожара. От вторник на остров Евбея в непосредствена близост до Атина са евакуирани няколко села. Повече от 170 пожарникари и 6 самолета гасят пожара в тази област. Вчера бяха евакуирани две села в региона на Пелопонес заради пожара в близост до археологическата част на античните Олимпийски игри.

Тежка верижна техника на границата с РС Македония заради пожарите

"Най-близкият пожар в Република Северна Македония е на около 5 километра от нашата граница. Към момента обстановката е спокойна“....

Гръцките власти разпоредиха нова евакуация на жителите на селата в северната част на остров Евия, около които има големи пожари. Трима пожарникари са ранени. Жителите и туристите в Курулос, Марулия, Ровиес и Палаиохори на втория по големина гръцки остров трябва да напуснат домовете си като предпазна мярка. Пожарникари, самолети за гасене на пожари, общински екипи и доброволци се опитват да локализират огъня, който избухна в гората край село Лимни. Нещата изглеждаха добре, докато вятърът не промени посоката си и не разпали отново огъня, който се разпростря в различни посоки. Ситуацията е особено опасна в област Дримонас, където малка група монаси отказаха да напуснат манастира „Св. Давид”, въпреки че е заобиколен от пламъци. Ситуацията е много сериозна. Огнените езици в боровата гора се издигат на височина 30-40 метра, а огънят е обградил манастира. „Задушаваме се от дима, това е кошмар“, каза старейшината на манастира пред държавната агенция АНА-МПА.

През изминалата седмица 132 пожара горяха в южните и други части на Турция, като взеха осем човешки жертви и унищожиха най-малко 118 789 хектара земя. Турция се бори с най-тежките горски пожари в своята история, заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган, когато пожарът в югозападната част на страната се разпространи в посока ТЕЦ.

„Пожари като тазгодишните не е имало никога в нашата история. Това са най-големите пожари досега”, каза Ердоган в телевизионно интервю. Поради високите температури и силните ветрове пожарите принудиха хиляди турци и чуждестранни туристи да напуснат домовете си и хотелите край бреговете на Егейско и Средиземно море.

Осем души изгубиха живота си в пожарите миналата седмица. Самолети и хеликоптери се включиха в гасенето на огъня, а правителството на Ердоган се сблъска с критика заради недостатъчно бързата реакция. Седмица, след като избухнаха първите пожари в страната, 16 от тях продължават да бъдат активни.

Пожарът близо до Трогир в Хърватия продължава вече трети ден и опожари около 1 600 хектара ниска растителност. Два самолета „Канадер” се включиха в гасенето на най-големия пожар на брега за последните 4 години. През нощта на терен излязоха 106 пожарникари с 37 автомобила. Засега пожарът не застрашава хора и обекти, а по предварителни изчисления, щетите от него няма да бъдат големи, тъй като теренът е труднодостъпен и ненаселен.

Нов пожар в Гърция, властите забраниха посещенията в гори и гористи местности

Нов пожар гори северно от Атина, разпространявайки се върху голяма площ от Северна Атика, съобщава БГНЕС. Той създава огромен фронт на ...

Внезапният пороен дъжд помогна най-много при гасенето на серията пожари в Босна и Херцеговина. Все още има активен пожар близо до Неум, който застрашава намиращите се наблизо къщи, тъй като там не заваля изобщо. Както потвърдиха от Гражданска защита на Херцеговински-Неретвански окръг, в областта са активни два пожара. Поройните дъждове помогнаха да бъдат изгасени десетки други, които бяха активни през изминалите дни.

Горски пожари избухнаха в Сърбия в района на община Чайетина, като пламъците са обхванали площ от около 50 хектара вечнозелени гори и растения. Пожарът в Златибор беше локализиран. Пожари имаше и в Заовине, във Вренеши на Кокин брод, а огънят се активира отново под връх Столац от босненската страна на планината Тара.

Един човек загина при пожар в Ново село, на около 50 км от Прищина, вследствие на гъстия дим, съобщи косовската полиция. Жертвата е откарана в болница без признаци за живот. В Косово са активни все още 4 пожара от общо 50, които бушуваха в края на миналата седмица. Активните пожари са активни в района на Сува река, Призрен, Националния парк Проклетия и в община Липян.

Активни и с голям интензитет са пожарите в повечето райони в РС Македония. В района на Щип огънят е засегнал и три къщи, а отсечката Делчево – Пехчево е затворена за движение. В Делчево заради сериозната ситуация се призовават гражданите да използват рационално водата. Опожарени са борови гори и нискостеблени растения.

Пожари има и около няколко села край Скопие. Пожари има и край Прилеп, Охрид и Гостивар, Куманово, Росоман и Кавадарци. На помощ на пожарникарите са изпратени военнослужещи. Помощ във вид на жива сила и техника е пристигнала от България и от Словения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Сезонът на пожарите в Гърция започна: Властите подгтовят елитен пожарникарски екип

Скупщината на Сърбия избра новото правителство: САЩ са разочаровани

Турската полиция задържа стотици хора на първомайски протести (ВИДЕО)

Арестуваха над 40 души от „Ислямска държава“ в Турция

Вучич: Никой не ни съставя правителствата, Сърбия е независима държава

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани