Немски медии: „Да“ за промяна на името в Македония е „Не“ за национализма на Балканите

1954
Немски медии: „Да“ за промяна на името в Македония е „Не“ за национализма на Балканите
Снимка: iStock/Guliver

Стъпка в посока към ЕС и НАТО, но срещу национализма е оценката на част от германските медии за събитията в Македония, след като в парламента бе подкрепено стартирането на процедурата за конституционни промени. 

Германският вестник "Ханделсблат" в текста "ДА за промяна на името е поражение за национализма на Балканите" пише, че заради "да" за промяна на името в парламента на Северна Македония Християн Мицкоски от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ е много разгневен, предаде БГНЕС.

Разкол сред политиците в Гърция заради договора с Македония

Промяната на името на Македония предизвика разкол в партията на гръцкия министър на отбраната Панос Каменос „Независимите „...

Вестникът посочва, че опозиционната ВМРО-ДПМНЕ до последния момент с всички средства се е опитала да предотврати предоставянето на мнозинство от 2/3 за преименуване на бившата югославска република, както и че Мицкоски "очевидно не е забелязал, че с ултранационализма е изолирал сам себе си".

„Тежкият случай на Македония показва: понякога може да отнеме доста време, докато не узрее разбирането, че няма реална алтернатива за Европа. Тъй като големите сили Русия и Китай нямат реално какво толкова да предложат на балканските страни. Русия в Югоизточна Европа има предимно стратегически интереси. Тя изобщо не се интересува от икономическия напредък на страните в този регион. Освен това Русия няма много за предлагане в икономически план, поради собствената си бедна икономика“, се казва в коментарът.

Вестникът добавя, че Китай гледа на региона само като на транспортен маршрут за своите стоки на Новия път на коприната към Западна Европа, както и че Пекин не е сериозно заинтересован за устойчиво развитие на бедните балкански страни, което става все по-ясно на правителствата в Белград през Тирана до Скопие.

Вестник "Зидойче цайтунг" пише:

Волгин: В Македония "демократично" игнорираха народа

"Резултатът от референдума в Македония никак не се хареса нито на македонския управляващ елит, нито на евроатлантическия. Затова, по съ...

„Тази малка страна в Южна Европа с удоволствие би се присъединила към Запада, но за да успее в това първо трябва да се насочи на север. Не е никак чудно, че политиката в Македония от години се върти в кръг“, пише вестникът и добавя, че съдбата на страната зависи само от няколко букви.

Ако Македония стане Северна Македония, добавя вестникът, пътят към членство в НАТО и ЕС ще бъде отворен.

„Това, че Александър Македонски повече от 2300 години след поражението на царството му отново се озова в центъра на политически конфликт, показва колко е странен спора за името между Македония и Гърция. Въпреки това той възпрепятства развитието на Македония в продължение на три десетилетия. Сега е крайно време всички да се погрижат за бъдещето“, пише вестникът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com