Никола Попоски: България няма никакъв интерес да бъде пречка на Македония

27839
Никола Попоски: България няма никакъв интерес да бъде пречка на Македония
Снимка: Getty Images / Guliver

Гърция се е върнала на най-радикалните позиции по спора за името. Това заяви в интервю за телевизия "Алфа" министърът на външните работи на Македония Никола Попоски.

Според него, в Атина няма политическа воля, за да се реши спорът. Попоски коментира и отношенията с България, които ще бъдат приоритет на македонската дипломация през новата 2014 година.

Македония започва инвестиции в жп мрежата към България

Македонските железници са сериозно изостанали. За разлика от България, в Македония жп пазарът не е либерализиран, а алтернативи на Ко...

На въпрос за това, че България гласува "въздържал се" пред Европейския съвет по отношение на евроинтеграцията на Македония през декември 2013 г., Никола Попоски заяви: "Мисля, че България няма никакъв интерес да блокира Македония, при условие, че Гърция го прави това прекрасно. В контекст на отношенията с Българсия, смятам, че и от наша, и от българска страна беше констатирано, че трябва да работим за това да сменим климата в отношенията и за изграждането на по-добър климат. Ние нямаме никакъв интерес от това България да бъде нашата пречка към Европа, а и България няма никакъв интерес да бъде пречка на македонските европейски интеграции".

На въпрос за договора за добросъседство и за това, че многократно Никола Попоски е заявявал, че договор за добросъседство с България трябва да отчита чувствата на гражданите от двете страни на границата, но досега България не е следвала това и не е отстъпила от своите искания и как ще я убеди, че това е правилната стъпка, Попоски каза: "Мисля, че досега чувствата, до определено ниво, се водеха само от едната страна на границата - всеки държеше сметка само за собствените си чувства. Преминаването в следваща фаза може да стане, само когато и ние опитаме рационално да схванем чувствата в България, но и България се опита да има едно конструктивно отношение и да има слух за това как ние се чувстваме по определени въпроси. Не можем да се договорим и да имаме съгласие за всичко, но трябва да се водим от принципи, които са приемливи за двете страни", каза Никола Попоски.

През 2014 г. македонската дипломация ще трябва да работи най-много по отношение на стъпките за евроинтеграцията и на следващо място - за икономиката, каза Попоски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани