Нови арести на полицаи в Турция заради Ердоган

9212
Нови арести на полицаи в Турция заради Ердоган

Съд в Истанбул предяви обвинения срещу двама бивши турски полицаи, че са шпионирали президента Реджеп Ердоган, след като те бяха екстрадирани от Румъния, предаде БГНЕС.

Седат Завар, бивш шеф на полицията, и Илкер Уста, бяха арестувани на летището на Истанбул при пристигането им от Букурещ. Съдът ги обвини в създаване на престъпен синдикат, намеса в частния живот и незаконно получаване на лична информация. На двамата е наложена мярка задържане под стража. Те трябва да се явят пред съда на 4 май. Ако бъдат признати за виновни, може да получат присъда до 36 г. затвор.

Арестът им се вписва в кампанията, поведена от властите срещу намиращия се в САЩ турски проповедник Фетулах Гюлен, когото Ердоган обвинява, че иска да установи паралелна държава и да го свали от власт.

Властите проведоха десетки операции срещу офицери от полицията, обвинени в рамките на тази шпионска афера. На прицела им са служители на полицията и магистрати, заподозрени, че са поддръжници на Гюлен, за чието екстрадиране Турция настоява.

Турската полиция получи неограничени пълномощия

Турският парламент одобри промените в закона за гарантиране на вътрешната сигурност. Законът бе гласуван след ожесточени дебати, прод...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com