Нови студентски протести в Тирана, колегите им от Македония ще ги последват във вторник

2312
Нови студентски протести в Тирана, колегите им от Македония ще ги последват във вторник

Студенти от албанските държавни университети излязоха по улиците за 12-и пореден път, като поискаха среща с представители на правителството по осемте искания, които бяха изпратили до него.

Албанската агенция съобщава, че за разлика от предишните дни е имало по-малко студенти, но към протестиращите са се присъединили и обикновени граждани, жители на Тирана.

Хиляди албански студенти на протест заради високи такси за обучение

Студентите в държавните университети в Албания, протестиращи срещу високите такси за обучение, се събраха за най-големия протест досега...

Според АТА министър-председателят Еди Рама е склонен да отговори положително на осемте искания на студентите и повтори призива за диалог.

Студентският протест започна на 4 декември, и е насочен срещу повторното плащане за изпит, на който студентите не са се явили в срок. Списъкът с искания, сред които е и това за намаляване наполовина на размера на таксите за обучение, след това бе разширен, припомня БГНЕС.

Вдъхновени от колегите си от Тирана, студентите от Тетово, Македония, започват стачни действия във вторник. В 12:30 на 18 декември студентите те ще напуснат лекциите и ще излязат на протест за бъдещето на младите.

"Протестирай със студентите !!!", "Искаме молив и тетрадка, не искаме насилие" и "Въстанали студенти" са лозунгите, с които студентите от Тетово призовават и всички други недоволни граждани.

Студентите в Хърватия подготвят голям протест

Студентите в Хърватия подготвят протести заради решението на правителството да увеличи данъците върху доходите за учащите в университет...

Исканията им са насочени към Министерството на образованието и към ръководството на университетите и правителството. Сред по-важните от тях са тези за: деполитизиране на университетите, субсидиране или премахване на плащането на 8-седмичната практика от университета (50 евро); намаляване на таксите за чуждестранни студенти (50%); публикуване на статута на университета и доклад за оценяването на преподавателите на територията на университета от студентите; подобряване на преподавател на ръководна длъжност – дали е зачетен законът и сроковете за академично израстване на преподавателите в частните и държавните университети, какъв е статутът на студентския парламент и дали той функционира като независима организация или е под ръководството на университета и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com