Обществените места в Гърция ще работят само за ваксинирани срещу COVID-19

4413
Обществените места в Гърция ще работят само за ваксинирани срещу COVID-19
Снимка: iStock

От петък (16 юли) до края на август всички обществени места на закрито в Гърция, развлекателни центрове и барове, киносалони и театри, ще работят изключително за ваксинирани срещу COVID-19 клиенти, обяви в обръщение  премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис, съобщи телевизия Скай. Заведенията ще работят с увеличен, но предварително определен брой посетители. В петък ще започне да работи и съответното цифрово приложение, което ще установява лесно дали посетителят е ваксиниран или не.

През лятото всички развлекателни заведения, независимо дали са на закрито и открито, ще работят само със седящи клиенти и няма да бъдат допускани правостоящи. На заведенията обаче ще бъде позволено да поставят повече маси, отколкото досега, съобщава БНР.

Гърция остава любима дестинация за почивка извън страната

Гърция остава любима дестинация на почиващите българи зад граница. Това обясни пред Радио София Доньо Марков – управител на една ...

Мицотакис заяви, че това е практика, която вече следват страни като Дания, Германия, Австрия и Люксембург. Задължителна става ваксинацията на служителите, които работят в центрове за грижа за възрастни хора.

"Които не го направят, ще бъдат отстранени от работа след 16 август. Защото не може тези, които се предполага да защитават онези, които са в най-голям риск, да са те същите вероятни носители на този риск", каза гръцкият премиер.

От 1 септември задължителната ваксинация ще бъде в сила и за медицинските служители в обществения и частния сектор. В решението на правителството се предвижда възможност и стимули за ваксиниране на военнослужещите. Франция препоръчва незабавно задължително ваксиниране за медицинския персонал

Мицотакис подчерта, че съществуват "две сенки", които пречат на бързия и окончателен изход от пандемията - появата на агресивната мутация Делта и делът на гражданите, които още се колебаят да се ваксинират. Гръцкият премиер изпрати посланието, че страната няма да бъде затворена отново заради позицията на определени хора, защото държавата ще осигури свобода на мнозинството и защита за всички, "защото в риск е не Гърция, а неваксинираните гърци".

Бум на коронавирус в детски летни лагери в Ханя и Халкидики

Десетки заразени деца вдигнаха днес на крак гръцките здравни власти. Засегнати са два детски летни лагера в Ханя, Западен Крит, и Халки...

Мицотакис изключи категорично вероятността от всеобщи забрани. Той призова тези, които се колебаят да се ваксинират, да послушат младите, които използват своя Freedom Pass, Църквата, която изолира отделните гласове срещу ближния, професионалистите, които искат дейностите да се върнат към обичайния си ритъм и милионите жени и мъже, които искат да живеят в здраве и свобода.

Междувременно главният секретар по първичната помощ в гръцкото министерство на здравеопазването Мариос Темистоклеус обяви, че от четвъртък започва ваксинацията на лица на възраст между 15 и 17 години с ваксината на "Пфайзер". Час за ваксинация на непълнолетните лица ще може да бъде запазен от всеки от двамата родители. Децата ще бъдат приемани във ваксинационните центрове, придружени от родител или настойник.

Още: Задължителна ваксинация срещу COVID-19 на медицински персонал във Франция

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com