Официално: Гръцките банки отварят в понеделник

7188
Официално: Гръцките банки отварят в понеделник
Снимка: Getty Images/Guliver

Гръцките банки ще отворят врати в понеделник, три седмици след първоначалното им затваряне. Това става ясно от правителствен указ, който поставя нов кумулативен седмичен лимит за теглене на средства от 420 евро, запазвайки ограничението от 60 евро на ден.

За да облекчи гърците, които учат в чужбина, правителството разрешава и прехвърлянето зад граница до 5000 евро на тримесечие. В същото време хората, които получават здравни услуги в чужбина ще имат достъп до 2000 евро в брой.

Шойбле предпочита оставката пред промяна на убежденията си за Гърция

Германският финансов министър Волфганг Шойбле е готов по-скоро да подаде оставката си, но не и да върви срещу убежденията си в преговор...

Широкият кръг от мерки за капиталов контрол остават в сила, включвайки и блокиране на капиталови трансфери и забрана за отваряне на нови сметки и за добавяне на нови вложители по съществуващи такива.

С указа се позволява на Гръцката централна банка да ограничава количеството пари в брой в евро или друга валута, което напуска страната. Новите стойности на данъците върху продажбите, договорени между Атина и международните й кредитори, също влизат в сила в понеделник.

Затварянето на банките беше постановено на 29 юни, след като правителството на премиера Алексис Ципрас свика референдум за или против исканията на кредиторите за нови мерки за съкращения. Те бяха отхвърлени от избирателите с 61%. Триседмичното затваряне струва на страната близо 3 млрд. евро, без да се смятат загубите от туристически приходи, съобщи гръцкият в. "Катимерини".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани