Огромен скандал в Румъния - болници вероятно са използвали менте дезинфектанти

2823
Огромен скандал в Румъния - болници вероятно са използвали менте дезинфектанти
Снимка: Thinkstock

Стотици болници в Румъния са купували замърсени дизенфектанти от румънската фирма Hexi Pharma и по този начин са поставили в опасност пациентите си. Това показва журналистическо разследване на „Газета Спортурилор“.

Оказва се, че концентрацията на активните вещества в дизенфектантите е десет пъти по-малка от необходимото и от посоченото на етикета. Това всъщност прави дизенфектантите безвредни за редица бактерии и вируси. Собственик на Hexi Pharma е Дан Александру Кондреа.

Лаура Кьовеши ще бъде страшилището за корупцията в Румъния поне още три години

Ръководителят на специализираната антикорупционна прокуратура в Румъния Лаура Кьовеши остава начело на звеното за още три години. Новия...

Може би най-скандалното в случая е, че Hexi Pharma е доставяла от ментетата на болници, които са се грижили за жертвите с изгаряния от големия пожар в клуб „Колектив“ в Букурещ в края на миналата година. Този инцидент доведе до огромни протести в Румъния и в крайна сметка до падането на Виктор Понта от власт. Само между 2012 и 2015 година Hexi Pharma е спечелила 26 млн. евро от доставките на менте дезинфектантите.

Медийните разкрития вече се разследват от властите. Това става точно в момент, в който излезе информация, че само през 2015 година антикорупционната прокуратура в Румъния е възстановила 2,9 млрд. евро на държавата след успешни дела заради случаи на корупция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com