Опозицията в Македония масово сменя кандидат-депутати

23459
Опозицията в Македония масово сменя кандидат-депутати
Снимка: Getty Images / Guliver

Цели 17 души в листата на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ) за предсрочните парламентарни избори в Македония са били променени. Повечето от тях са се отказали сами, а според много коментари причината е, че листите са правени без съгласуване и крайно непрозрачно, пише Агенция "Фокус", позовавайки се на македонски медии.

На митинг в Гевгелия македонският премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски попита СДСМ за каква справедливост, свобода и равенство говорят, след като кандидатътим за президент Стево Пендаровски е като председател на Държавната избирателна комисия (ДИК) е узаконил най-големия изборен фалшификат. Според Груевски Пендаровски нямал право да говори за справедливост, след като през 2005 г. като председател на ДИК не е реагирал на натиска, който упражнявали от СДСМ върху гражданите да не гласуват на референдума.

Георгиевски: Македония не може да се освободи от югославската схема спрямо България

Вече над 20 години Македония не може да се освободи от югославската схема по отношение на България. Това каза бившият македонски премие...

Консенсусният президент за нас означава да ходи сам на терен, който се среща с хората от всички националности. Това е заявил в Гостивар лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети. Той е изразил оптимизъм за съживяване на идеята за общ президент, тъй като според Ахмети Македония е страна, съставена от две по-големи общности.

През изминалите 48 часа членовете на македонската ЦИК утвърждаваха дали партиите трябва да направят корекции в листите. Кандидатски листи са внесли ВМРО-ДПНЕ, СДСМ, ДСИ, ВМРО-НП, ДПА, НДП, ГРОМ, Коалиция „Достойнство”, Алианса за позитивна Македония, ПЕИ, НДП ,ПДП, Партията за икономически промени и СДПМ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com