Османи: Преговори и бързо вдигане на българската блокада

5072
Османи: Преговори и бързо вдигане на българската блокада
Снимка: БГНЕС

Македонският министър на външните работи Буяр Османи очаква бързо вдигане на блокадата от страна на България за започване на преговори на РСМакедония за членство в ЕС, предаде БГНЕС.

"За нас е важно да върнем доверието, да водим преговори по същество и да се стигне до бързо вдигане на блокадата от страна на България", каза Османи. 

Предвиждаме интензивни разговори с България, но преди това трябва да бъде гласувано новото правителство в Скопие. Министерството на външните работи в момента работи по темите, които ще бъдат предмет на разговор по време на бъдещата среща, заяви външният министър на РС Македония.

Той заяви, че стремежът е връщане на отношенията между София и Скопие в нормален европейски коловоз, връщане на доверието и общия ангажимент за преодоляване на съществуващите предизвикателства.

На въпрос дали Скопие ще настоява българската декларация да претърпи промени, за да се оттегли ветото върху началото на преговорите, министърът отговори, че тя е вътрешен въпрос на България.

„За нас е важно отношението на България към преговорите. Важно е да се върнем на европейския и евроатлантическия курс. България поддържа процеса на разширяване от началото на членството си в Европейския съюз. Разширяването не е само наш, но и геостратегически интерес за целия ЕС. Очакваме да продължим разговорите, изхождайки от тази позиция”, подчерта министърът.

Слави Трифонов: Падане на визите за САЩ и приемане в Шенген, за да "пуснем" Северна Македония в ЕС

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов постави условия, за да промени България позицията си и да одобри преговорната рамка на Севе...

Очакваме конструктивни разговори с новото правителство на България, разговор по същинските въпроси, поставени на масата, и бързо деблокиране на процеса на преговорите.

По отношение на намерението на Еди Рама Албания и РС Македония да бъдат разделени, Османи подчерта, че изказването на албанския премиер е цитирано неправилно. „Той каза, че ще питат гражданите, а не, че е взето решение Албания да иска разделяне от РС Македония. Няма изискване държавите да се присъединяват към ЕС в групи”.

Групирането е неформално политическо решение и всяка държава преговаря въз основа на собствения си напредък. То просто дава една по-голяма регионална динамика. Смятам, че групирането е в интерес и на двете държави, тъй като сега Скопие има проблем, но през 2019 г. ситуацията беше друга – тогава Тирана имаше проблеми с напредъка.

Македония е в тройката на председателството на ОССЕ заедно с Швеция и Полша. Скопие ще бъде председател на организацията през 2023 г., а тази година, вероятно в Скопие, ще организира среща държавите от Средиземноморието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com