Отново случай на зараза с африканска чума по свинете в Босилеград

1213
Отново случай на зараза с африканска чума по свинете в Босилеград
Снимка: Getty Images/Guliver

Африканска чума по свинете е установена тази седмица в още едно село в община Босилеград. До 7 август от общо 300 стопанства, където са регистрирани близо 600 домашни свине, са потвърдени около 20 случая на африканска чума (АЧС) на територията на община Босилеград.

ОЩЕ: Африканска чума по свинете: Умъртвиха 22 животни в Монтанско

Заболяването e установено преди дни в домакинство в село Горнa Лисина, където веднага са били взети всички необходими мерки, съобщи Александър Димитров, председател на сдружение "ГЛАС" - Босилеград.

Симптомите на Африканската чума по свинете са: внезапна смърт на едно или повече животни, загуба на апетит, кръвоизливи по кожата (най-често по ушите, муцуната, опашката, краката, корема и страните на трупа); несигурност при ходене, затруднено дишане, кашлица и повръщане на животните. Това вирусно заболяване, с което се бори целият регион, беше диагностицирано за първи път в Босилеград през 2022 г.

Специално за портал „Гласпресс” Мирослав Христов, ветеринарен лекар от Босилеград, информира за появяването на заразата, за развитието на болестта и начините за спирането й на територията на босилеградска община.

"Много е важно свиневъдите, големите ферми и всички останали граждани да се включат в процеса на превенция и предотвратяване разпространението на това заболяване.

Призовавам стопанствата, в които се отглеждат свине, да прилагат всички препоръчани мерки за сигурност, да съобщават за всеки случай на болно прасе, защото е много важно болестта да бъде открита навреме, за да не се разпространява. Не по-малко важни са ловците и ловните сдружения, които също трябва да спазват предписаните мерки за недопускане разпространението на това заразно заболяване.

Необходимо е да се избягва контакт с диви свине, които може да са носители на вируса, това се отнася особено за ловците, да се дезинфекцират дрехите и обувките, да се поставят бариери на входа и изхода от сградите, където се намират свинете, да не се хранят животните с нестерилизирани отпадъци от храна”, посочи oще д-р Христов.

В случай на огнище всички животни във фермата се евтаназират, а труповете се обезвреждат в съответствие с най-строгите стандарти в областта на опазването и безопасността на околната среда.

„Ресорното министерство се опитва да покаже значението на борбата и превантивните мерки, които трябва да се прилагат, за да се предотврати разпространението на това заболяване. Мерките за сигурност са форма на защита, няма ваксинация, няма и лечение, защото вирусът е доста патогенен. Надеждно потвърждение за наличието на африканска чума по свинете са констатациите на Научния институт по ветеринарна медицина в Ниш, който е компетентният институт за тази територия”, посочи д-р. Христов.

От началото на юни е регистрирано наличие на африканска чума по свинете при близо 1600 прасета в 1068 ферми на територията на Сърбия. Малките ферми в района на Банат и Белград са най-засегнати. Евтаназията, т.е. умъртвяването на всички прасета, които са били в близост до мястото, където е регистрирано заболяването, е единственото решение за овладяване на заболяването, тъй като за него няма лечение. Потърпевшите домакинства се очаква да получат от държавата финансова компенсация.

ОЩЕ: Първи случаи на африканска чума по свинете в Хърватия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com