Папа Франциск на историческа визита в Кипър и Гърция

2002
Папа Франциск на историческа визита в Кипър и Гърция
Снимка: Vatican Media

Папа Франциск започва апостолическото си посещение в Кипър и Гърция, което ще продължи от 2 до 6 декември.

Той ще посети Никозия, Ларнака, Атина, както и Лесбос, който се превърна в един от символите на настоящата остра миграционна криза. На остров Лесбос папата ще има възможност да се срещне с мигрантите, които са дошли на острова "в търсене на надежда".

Преди пътуването папата заяви, че то ще бъде пътуване до източниците на апостолската вяра и братството между християните от различни вероизповедания.

През 2016 г. папа Франциск посети Лесбос за един ден, където се срещна с Вселенския патриарх Вартоломей и архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним.

В Кипър посещението се определя като историческо, като важно международно събитие от световен интерес.

Папата ще бъде придружаван от 77 журналисти, съобщиха от правителственото бюро за преса и информация. За отразяване на пътуването са акредитирани 200 журналисти от 19 държави.

"Това задгранично пътуване на папа Франциск, което е 35-то от избирането му през 2013 г., е, наред с другото, важна възможност да се покаже Република Кипър на 1,4 милиарда вярващи по света. По този исторически повод стотици вярващи от съседните страни в региона се очаква да пристигнат в Кипър, за да вземат участие в икуменическата молитва на понтифа в католическата църква на Светия кръст в Никозия", съобщиха от ведомството.

"Това е второто посещение на римокатолически епископ в Кипър. Очаква се президентът на Кипър Никос Анастасиадис да информира папа Франциск за последните събития по кипърския въпрос, за последните предизвикателства на Турция по суша и море и за опитите за разрешаване на кипърския въпрос. Усилията и инициативите на ООН се сблъскват с провокации от страна на Турция", се казва в коментар на службата относно посещението.

Очаква се кипърският президент да информира римокатолическия епископ и за хуманитарни въпроси, свързани с изчезнали лица, защитата на културното наследство и усилията за насърчаване на междурелигиозния диалог. Ще бъдат обсъдени въпроси, свързани с имиграцията и бежанците, опазването на околната среда, справянето с изменението на климата и правата на човека.

Официалната церемония по посрещането на папата в Кипър ще се състои в президентския дворец на 2 декември. Държавният глава ще му връчи награда. Понтифът ще посети и архиепископа на Кипър Хризостом и ще се срещне с лидерите на Католическата църква в Кипър. В събота на най-големия стадион в Кипър, GSP Open Stadium в Никозия, ще бъде отслужена литургия. Стадионът побира почти 23 000 зрители. Общо 7000 електронни билета ще бъдат на разположение безплатно.

"Основният символичен момент от пътуването на папа Франциск в Кипър е срещата с бежанците и имигрантите в Никозия", заяви правителството.

"Кипър е разположен на най-източния край на Средиземно море и всеки ден приема голям брой мигранти към други държави в Европейския съюз. Кипърските власти правят всичко възможно, за да се борят с това явление, като винаги зачитат правата на човека и основните свободи на тези хора. Най-големият брой мигранти, пристигащи на територията, контролирана от Република Кипър, идва от Турция през окупираните територии", заявиха от службата.

Очаква се папата да вземе със себе си няколко бежанци в знак на солидарност и хуманност.

По време на посещението си в лагера Мория на гръцкия остров Лесбос през април 2016 г. папата предложи убежище във Ватикана на 12 бежанци от Сирия.

В събота във видеопослание към жителите на Кипър и Гърция понтифът отново им напомни, че Средиземно море се е превърнало в "голямо гробище" заради многото мигранти, които са загинали в опит да достигнат бреговете на Европа. В същото време хората, които бягат от "война и бедност", често се сблъскват с "враждебност и дори експлоатация", а не с гостоприемство, посочи той.

Папа Франциск ще отпътува от Кипър за Гърция на 4 декември.

Според програмата на посещението, след официалното посрещане на летището в Атина, понтифът ще се отправи към президентския дворец, където ще бъде приет от гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и ще се срещне с министър-председателя Кириакос Мицотакис. След това папа Франциск ще се обърне към официални лица, членове на дипломатическия корпус и представители на гражданското общество.

Папата призова за спешен отговор на климатичната криза на срещата на върха COP26

Папа Франциск заяви в послание, публикувано преди срещата на върха COP26, че лидерите трябва да реагират "спешно" на климатичната криза...

Това ще бъде последвано от среща в Атинската архиепископия с архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним. След това папата ще се отправи към католическата катедрала "Свети Дионисий Ареопагит" и ще разговаря с епископи, свещеници, членове на монашески ордени и семинаристи.

В неделя папа Франциск ще посети в Лесбос център за приемане и идентифициране на мигранти и същия ден ще се върне в Атина.

В неделя следобед в Двореца на музиката ще бъде отслужена Божествена литургия. В двореца се намира най-големият орган в Гърция.

Литургията ще се излъчва по целия свят. В концертната зала в Атина са поканени само 900 души, а литургията ще се проведе при строго спазване на санитарните протоколи.

В Атина са планирани и редица други срещи, а на 6 декември понтифът ще приключи посещението и ще се завърне в Рим.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com