Папата посетил Северна Македония заради горещата молба на България

6239
Папата посетил Северна Македония заради горещата молба на България
Снимка: BTV

Българо-македонската комисия, която трябва да изчисти спорните исторически въпроси между двете държави, прекъсва работата си заради изборите на 12 април в Северна Македония. Решението е дошло след настояване на експертите от южната ни съседка. То е и част от поведението на тяхната комисия, която от няколко заседания деонстрира абсолютно нежелание да се работи. Това каза проф. Кирил Топалов, член на комисията и бивш посланик на България в Северна Македония пред BTV.

"Те предложиха и те наложиха, че Комисията трябва да спре да работи, защото са в предизборен период, за тях явно въпросите са политически и те се съобразяват с политическата конюнктура в страната. И до май месец няма да заседаваме", коментира още проф. Топалов, който е член на комисията и бивш посланик на България в страната.

Пак не се разбраха какъв е Гоце Делчев

Ако Съвместната българо-македонска комисия по исторически въпроси продължи да настоява в работата си да се установи и напише в документ...

До предсрочните парламентарни избори в Скопие се стигна, след Френското вето на  дата за начало на преговори за присъединяване на страната към Европейския съюз. "България направи всичко възможно, и невъзможното дори, да помогнем на република Северна Македония да тръгне към НАТО и ЕС, но там настроенията са други. Ние се оказваме най-лошите и сме виновни за това, че Макрон не им даде път", отбеляза проф. Топалов.

"Нашата политика за Западните Балкани постави въпроса за Северна Македония. Дори посещението на папата беше също в духа на тези нови отношения - по специално позицията и политиката на България спрямо Северна Македония. За да посети и Скопие, във Ватикана са напълно наясно, че ние с македонците имаме сложна история", посочи той."Вероятно причината папата да посети Северна Македония беше и позицията на премиера Бойко Борисов, който каза при последното си посещение във Ватикана по повод Кирил и Методий, че ние много бихме искали, много бихме молили вие да посетите и Македония. И тогава папата направи жест. Извади едно тефтерче и записа нещо и го прибра в джобчето си, което означаваше, че взима сериозно това предложение, т.е. ние дори и папата им докарахме", разкри професора, който е бил и част от делегацията тогава.

Днес президентът на Северна Македония посочи пред местната "ТВ24", че преговорите по общата история между двете държави вървят бавно, но че България по никакъв начин не пречи на страната му. Малко по-рано той заяви "България ни измъкна от тоталната изолация. Никола Груевски възстанови най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия. Истинско историческо отклонение беше наследникът на ВМРО да се чувства по-близък до Белград, вместо до София. Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем и осмислим историческите факти. В Скопие имате десетки сръбски медии и нула български. Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия." Цялото интервю на президента Стево Пендаровски можете да видите в ТАЗИ СТАТИЯ.

Според проф. Топалов това трудно ще се промени, защото от 75 години в Северна Македония растат поколения, които методично и системно са обработвани в антибългаризъм."Първото изречение в техните учебници в урока за България е: "Бугарите са номадско племе, занимавало се с грабителство, по произход турко-татаро-монголи. В едно изречение 4-5 неща: "племе, а не народ, грабители, номади, турци, татари и монголи". Как искате обществеността на Северна Македония да бъде склонна и готова да приеме някои неща, които трябва да приеме?", пипота той.

Не македонците са присвоявали чужда история, а само Груевски, убеден е Заев

Не македонците присвояваха чужда история, а само Груевски (бившият премиер на страната Никола Груевски - бел. ред.) и неговия политичес...

За сметка на това македонците приемат твърдите условия на Гърция, които не позволяваха да се наричат Македония, а Скопия - което значи Скопито, обясни професора. Причината - Гърците не са им братовчеди, от там идва всичко. "Ние гледаме на населението в Северна Македония като на народ, с който сме имали до преди 75 години обща история. Това е записано и в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни, който нито комисията (която е създадено заради Договора) спазва, нито като чели и на политическо ниво имат желание да спазват. Политиците показват, че имат желание да го спазват. Но на практика не се прави нищо, за да се промени мисленето на тяхната общественост", коментира още Топалов.

След едно от последните заседания на общата комисия, стана ясно, че експертите не могат да постигнат съгласие по отношение на историческата личност на Гоце Делчев. За момента той се оказва препъни камък в работата на експертите.

"От нашата комисия и нашата работа се интересуват 1-2 телевизи. В Република Македония всички медии и всички телевизии и политически организации се занимават. Включително и председателят на тяхната академия на науките се изказа в интервю - "Гоце Делчев. Какъв българин е Гоце Делчев? Той е роден в Кукуш. Кукуш не е в България." Председателят на Академията, той трябва да прочете учебник от 3ти клас, за да види, че Кукуш е бил населен почти на 90% от българско население.", каза проф. Кирил Топалов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика