Пендаровски: Членството ни в НАТО не би било възможно без дълбоките политически промени

1399
Пендаровски: Членството ни в НАТО не би било възможно без дълбоките политически промени
Снимка: Getty Images

Присъединяването към Северноатлантическия алианс не е просто присъединяване към международна организация, заяви днес президентът на РС Македония Стево Пендаровски на тържествената сесия за ратифициране на проектозакона за ратифициране на Северноатлантическия договор.

По неговите думи НАТО е съюз на държави, основан на взаимна политическа и отбранителна солидарност и споделени ценности. Членството в най-мощния военен съюз в света е привилегия, но и огромна отговорност.

Караянчева: Надявам се със Северна Македония да станем партньори и в ЕС

Искрено се радвам, че Република Северна Македония успешно приключва пътя си за присъединяване към НАТО и се надявам скоро да бъдем парт...

„След присъединяването ни към Партньорство за мир през 1995 г. ние поехме ангажимент активно да допринасяме за поддържането на международния мир и стабилност, особено в борбата с международния тероризъм като най-голямата заплаха за сигурността в съвременния глобализиран свят. Ние доказахме своята ангажираност с тази задача и солидарността си със съюзниците от НАТО, като активно участваме в няколко мисии на Алианса в различни региони на света през последните години“, заяви президентът.

Пендаровски отбеляза, че сега, когато официално РС Македония ще стане тридесетия член на НАТО, в годината на 70-ия рожден ден на Алианса, отговорността на страната му се увеличава, а реформите не спират.

„Като пълноправен член ние носим отговорността да изпълняваме решенията на Алианса, в чието взимане ще имаме равен глас с останалите съюзници. По този повод като главнокомандващ на нашата армия се ангажирам да продължа с нашите реформи в отбраната и най-вече да модернизирам екипировката на армията, да увелича готовността на нашите офицери и войници и да засиля капацитета й да разпознава и да се справя с рисковете за сигурността. За тази цел ще продължа да настоявам и да работя за увеличаване на бюджета за отбрана до поне 2 процента от брутния ни вътрешен продукт“, заяви македонският президент в парламента.

Той отбеляза, че членството в НАТО не би било възможно без дълбоките политически промени, настъпили в РС Македония през последните години.

Български депутати ще присъстват на ратификацията за присъединяване към НАТО на Северна Македония

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, ще бъде на посещение в Република Северна Македо...

„Новата политика на съседите и твърдият ангажимент за решаване на спорове и изграждане на добросъседски отношения са крайъгълният камък на нашия успех в постигането на нашите стратегически цели. Компромисите, които направихме, не бяха нито прости, нито лесни. Но споразумение за решаване на спора за името и стратегическо партньорство със съседна Гърция, известно като Споразумението от Преспа и споразумението за добросъседски отношения и сътрудничество с България, са ключови решения, които ни доведоха до целта за членство в НАТО. Тяхното последователно прилагане и изпълнение е единственият начин сега за засилване на стратегическото ни партньорство, като държави съюзници в НАТО, но и с другите области от по-широката международна общност“, каза Пендаровски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вулин: За ЕС Сърбия е малка Русия и голям досадник

Румънски министър: Няма доказателства, че зърно от Украйна се разтоварва у нас

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com