Полицейски акции срещу сръбски контрабандисти разбуниха Косово

1915
Полицейски акции срещу сръбски контрабандисти разбуниха Косово
Снимка: Getty Images/Guliver

Няколко полицаи и етнически сърби бяха ранени при нови сблъсъци в сряда в Северно Косово по време на акция срещу контрабандни стоки, което предизвика ново напрежение в и без това неспокойния регион, обхванат от етнически конфликти, предава БГНЕС.

Насилието предизвика спешен призив за успокояване от страна на ЕС и идва след продължаващото вече няколко седмици противопоставяне между Сърбия и Косово по отношение на граничния контрол, което бележи най-ниската точка в отношенията от десетилетие насам. Размириците в сряда бяха предизвикани от полицията, която предприе обиски в четири региона на Косово, насочени към хора, които внасят контрабандно в страната стоки със сръбски произход.

В Косово задържаха петима ислямски терористи

В Косово бяха задържани петима души, които са заподозряни в организирането на терористични атаки на територията на страната. "От специ...

В етнически разделения град Митровица се стигна до най-тежките размирици, като един етнически сърбин получи сериозни огнестрелни рани, а няколко други бяха леко ранени, заяви Златан Елек, ръководител на болница в града.

Полицията съобщи, че при сблъсъците са ранени шестима полицаи и са арестувани осем души.

В изявление на полицията се казва, че обиските са били извършени на няколко места, включително домове, предприятия и складове, и са били иззети контрабандни стоки на стойност "стотици хиляди евро". Операцията предизвика гняв сред етническите сърби, стотици от които блокираха пътища в Митровица, която е разделена на сърби в северната част и албанци в южната, и в близкия Звечан. Според кореспондент на АФП полицията е използвала сълзотворен газ и шокови гранати, за да ги разпръсне.

В северната част на Митровица протестиращите са подпалили два автомобила и са хвърляли камъни по полицията. Според полицията тълпата е използвала "шокови гранати, огнестрелни оръжия и ръчни гранати, за да попречи и да нападне дежурните митничари и полицаи". Последните размирици последваха покачването на напрежението между дългогодишните врагове през миналия месец.

Те се сблъскваха в продължение на почти две седмици, след като Косово забрани на автомобили със сръбски регистрационни номера да влизат на негова територия - което отразяваше дългогодишната сръбска практика срещу превозните средства, пътуващи в обратната посока.

Започна изтеглянето на блокадите между Косово и Сърбия

Автомобили на силите КФОР достигнаха позициите по границата между Сърбия и Косово, където са разположени специални полицейски части, съ...

Косово изпрати специални полицейски части, които да следят за изпълнението на забраната, което разгневи местните сърби, които блокираха пътищата, водещи към границата. В отговор Сърбия разположи бронирани машини в близост до границата и пусна изтребители над граничния район.

В рамките на споразумение, постигнато с посредничеството на Европейския съюз, Косово отстрани специалната полиция, а местните сърби демонтираха барикадите. Сблъсъците в сряда намаляха, след като полицията прекрати набезите и се изтегли от Звечан и Северна Митровица. Няколкостотин етнически сърби обаче останаха по улиците на Звечан и поставиха блокада на пътя, съобщи репортер на АФП.

Междувременно ръководителят на външната политика на ЕС Жозеп Борел заяви, че "инцидентите с насилие в северната част на Косово трябва незабавно да спрат". "Едностранните и некоординирани действия, които застрашават стабилността, са неприемливи", написа той в Туитър. Въпросите "трябва да се решават чрез диалог, подпомаган от ЕС", добави той.

Сръбският премиер Ана Бърнабич определи ситуацията в Северно Косово като "повече от драматична". Тя призова международната общност, НАТО и ръководените от НАТО мироопазващи сили в Косово "да реагират спешно" и призова след това да се ограничи дейността на косовския министър-председател Албин Курти. Но, Курти обеща във Фейсбук да не толерира "престъпността и престъпните групи". Сръбският президент Александър Вучич ще се срещне с представители на косовските сърби по-късно в сряда.

Косово, в което мнозинството са етнически албанци, обяви независимост от Сърбия през 2008 г., десетилетие след война със сръбските сили. Белград все още не признава тази стъпка и поддържа силни връзки със 120 000-ното сръбско малцинство в Косово, повечето от които отказват да се закълнат във вярност на Прищина. Диалогът между двете балкански съседки, започнал преди десетилетие с посредничеството на ЕС, все още не е довел до нормализиране на отношенията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com