Политическа криза в Румъния - със заплахи за импийчмънт на президента

1932
Политическа криза в Румъния - със заплахи за импийчмънт на президента
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

След като вчера късно вечерта (15 януари) стана ясно, че румънският премиер Михай Тудосе подава оставка, днес вече Румъния е в разгара на политическа криза, пише Romania Insider.

Управляващите социаллиберали (бел. ред. - наследниците на Румънската комунистическа партия) засега не обмислят варианта предсрочни избори. Нещо повече – най-голямата партия в румънския парламент открито обяви, че ще бламира румънския президент Клаус Йоханис и то с процедура за импийчмънт, ако той насрочни предсрочни избори.

Румънският премиер подаде оставка

Министър-председателят на Румъния Михай Тудосе обяви след края на днешната среща на националния изпълнителен комитет на управляващата С...

"Ще отидем в президентството с лист с подписи на депутатите, които подкрепят управлението, за да види държавният глава, че имаме парламентарно мнозинство. Ако г-н Йоханис не номинира премиер, предложен от нас, ще преминем към кризисно решение – може би дори процедура за сваляне на президента", каза министърът на труда Лиа Олгута Василеску, която е бивш кмет на Крайова (за времето на Василеску начело на Крайова прочетете ТУК).

Лидерът на социалистите Ливиу Драгня вече заяви, че ще остави Изпълнителното бюро на партията да номинира нов кандидат за премиер. "Изглежда, не случвам в избора", коментира той защо оставя избора на база "обща преценка".

Втората по големина опозиционна партия в лицето на „Спаси Румъния“ обаче поиска от Йоханис да откаже назначаването на нов примиер, издигнат от социалистите. Причината – управляващите коалиция (социалистите плюс Алианса на либералите и демократите за Европа) сваля вече втори кабинет в рамките на само една година. Националната либерална партия на Румъния също иска предсрочни избори, казва лидерът ѝ Людовик Орбан.

Припомняме, че Михай Тудосе стана трън в очите на Драгня, когато поиска да преструктурира кабинета си и да намали броя на министрите в него. В края на миналата година Тудосе успя да освободи вицепремиера Севил Шхайдех, която е приближена на Драгня, но при опита в началото на тази година да продължи с прекрояването на правителството, Тудосе се сблъска с непреодолима бариера в лицето на Драгня. Връх на скандала беше случаят с полицай-педофил, заради който вътрешният министър Кармен Дан, друго от протежетата на Драгня, поиска оставката на главния секретар на румънското МВР. Тудосе обаче обвини Дан в лъжа, защото му казала, че има готов заместник, а не било така, и беше категоричен, че повече не може да работи с Дан.

Уволниха началника на румънската полиция заради полицай педофил

Румънският министър на вътрешните работи Кармен Дан уволни началника на полицията след обвинения, че полицаи са прикрили колега, обви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Нов граничен пункт със Северна Македония: Изпълнението на проекта е в ход

Предизборни излияния: В Скопие искат българите още да не се вписват в Конституцията

Заради жп катастрофата: Гръцкото правителство с вот на недоверие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com