Половината от албанките са жертви на домашно насилие, повечето обвиняват себе си

2833
Половината от албанките са жертви на домашно насилие, повечето обвиняват себе си
Снимка: iStock/Guliver

Над половината от албанките, жертви на домашно насилие, смятат, че трябва да го търпят, за да поддържат семейството заедно. Те обикновено обвиняват себе си и смятат, че да кажеш на някого за това е срамно.

Това са резултатите от доклада Women and Men in Albania 2021 на UN Women и INSTAT.

Той отбелязва, че 52,9% от жените са преживели домашно насилие през живота си, а 36,6% казват, че го преживяват в момента.

Обикновено нападателите са интимните им партньори или членове на семейството. Най-често срещаните видове насилие включват принудителен контрол, психологическо, физическо и сексуално насилие. Жените, които са били малтретирани от неинтимни партньори, съобщават, че са били удряни и ритани като най-често срещан вид насилие. За омъжените жени насилието обикновено се случва през първите 1-3 години от брака. Обикновено техните насилници не са образовани над гимназиално ниво.

Над 13% от всички убийства в Албания през 2020 г. са извършени в семейството, например от интимен партньор.

Доклад: В ЕС пандемията подхрани расизма, домашното насилие и малтретирането на деца

"Пандемията и предизвиканите от нея реакции изостриха съществуващите предизвикателства и неравенства във всички области на живота, особ...

Данните, представени в доклада, показват, че жените са по-високо образовани, извършват по-малко престъпления, но все пак е по-вероятно да бъдат изложени на риск от изпадане в бедност. През 2019 г. 23% от населението е било изложено на риск от бедност. Още 37% са били изложени на риск от тежки материални лишения. Изложените на риск от социално изключване представляват 46,2% от населението, но в рамките на тези цифри жените и момичетата са изложени на по-висок риск.

Що се отнася до образованието, 99,9% от момчетата и 94,2% от момичетата посещават задължително образование на начално ниво. Но що се отнася до университета, 71,9% от момичетата продължават, докато само 46,7% от момчетата.

Най-популярните университетски специалности са бизнес проучвания, администрация и право. Жените предпочитат бизнеса, администрацията и правото, здравето и благосъстоянието, изкуствата и хуманитарните науки. Мъжете предпочитат бизнес администрация и право, инженерство, производство и строителство, както и здравето и благосъстоянието.

По отношение на здравето и благосъстоянието жените са по-склонни да ядат повече плодове и зеленчуци и да спортуват редовно. Жените също са в средния диапазон на здравословно тегло с ИТМ 25,4, докато мъжете са средно затлъстели с ИТМ 44,6.

Жените пият и пушат по-малко от мъжете. Това може да е част от причината, поради която те живеят до четири години повече от тях.

СЗО: Всяка трета жена е претърпяла насилие

Всяка трета жена в света вече е претърпяла физическо или сексуално насилие, заяви Световната здравна организация, предупреждавайки, че ...

Над 17 000 души са сключили брак през 2020 г. 50% от албанските жени са се оженили преди 24 г., а 78% преди да навършат 30. Мъжете обаче изчакват, докато навършат 34 години преди 81% от да се оженят. Около 6,6% от жените са се омъжили преди 18 години, докато нула са случаите на мъжете, оженили се толкова млади.

Но броят на ражданията намалява в Албания. През 2020 г. е имало малко над 28 000 раждания, но цифрата остава под нивото от 2,1 на двойка.

Съотношението момчета и момичета остава на неестествено ниво. На всеки 100 момичета се раждат 107 момчета, две повече от естественото ниво, което предполага наличието на селективни аборти.

Жените обикновено стават майки на 29 години, докато мъжете са в средата на 30-те. Бременността при тийнейджърите намалява, по-специално във възрастовата група 15-19 години.

Средната възраст за раждане е 29 години, като се наблюдава увеличение на броя на бременностите при по-възрастни жени. Статистиката показва, че мъжете стават бащи пет години по-късно, отколкото жените майки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com