Попоски: Важен е добрият климат, не договорът за добросъседство

33556
Попоски: Важен е добрият климат, не договорът за добросъседство
Снимка: БГНЕС

Създаването на определени очаквания, в условия, в които един текст се превръща в приоритет, за сметка на реалността на терена, не е много полезно. Това заяви външният министър на Македония Никола Попоски в интервю за македонската агенция МИА, отговаряйки на въпроса „До къде е стигнало подписването на договор за добросъседство с България”.

„Нашият подход към това е, че по-голямата част от енергията трябва да я съсредоточим върху реално положителния климат между двете страни. Наш и български интерес е, да имаме положителни отношения с всички съседи, включително и с България, която е членка на ЕС. Смятам, че диалогът, който водим, ни дава възможност да увеличим нивото на доверие помежду си и да стигнем до етап, в който от двете страни на границата, ще се чувстваме еднакво комфортно да пристъпим към каквито и да е задължения. От друга страна, не можем в нито един момент да забравим, че приоритет трябва да ни бъдат по-добрите връзки през границата, инфраструктурата, бизнес комуникацията, отношенията между хората, по-големи взаимоотношения между бизнесите, по-голям поток на хора от двете страни на границата. Тогава наистина няма да има проблем да постигнем какъвто и да е договор, за който и да е политически въпрос”, заявил Попоски.

За паметниците и банкнотите на Македония

Страдат ли балканските страни от излишък на история, който им пречи и днес? Швейцарският "НЦЦ" пише с ирония за "гората от паметници" ...

Според него, не трябва да се занимаваме с това кога ще бъде постигнат договорът, а трябва да се работи за постигането на климат за увеличаване на доверието.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com