През април ще има президентски избори в Македония

29604
През април ще има президентски избори в Македония
Снимка: Getty Images / Guliver

На 13-ти април тази година в Македония ще се проведе първият тур от редовните президентски избори в страната, предаде БГНЕС.

Днес председателят на македонския парламент Трайко Веляновски насрочи дата за провеждане на изборите. До края на деня решението на Веляновски ще бъде предадено на Държавната избирателна комисия /ДИК/ и на министерството на външните работи. Вторият тур на изборите, ако няма победител на първия, се очаква да се проведе на 27-ми април.

Все още не е ясно дали сегашният държавен глава Георге Иванов ще се включи в надпреварата за втори мандат. Той бе издигнат от управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ на премиера Никола Груевски.

Председателят на Държавната избирателна комисия Никола Рилкоски каза, че те са готови за повеждане на президентски, но и за евентуални предсрочни парламентарни избори.

Според последните социологически проучвания на Института Димитрия Чуповски, ако днес в страната има избори управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ ще получи 26.1%, а опозиционния Социалдемократически съюз 15.1 от гласовете. Коалиционният партньор на ВМРО-ДПМНЕ, албанската партия Демократически съюз за интеграция на Али Ахмети, получава подкрепата на 7.9 на сто от избирателите. Другата албанска формация ДПА на Мендух Тачи получава 3.9 %. Никола Груевски е с най-висок рейтинг сред политиците.

Първият президент на независима Македония бе Киро Глигоров - от 27 януари 1991 до 19 ноември 1999 година. След това на този пост бе избран Борис Трайковски - от 15 декември 1999 до 26 февруари 2004 година, когато загина при самолетна катастрофа в Босна и Херцеговина.

От 12-ти май 2004 до 12 май 2009 година президент на страната бе Бранко Цървенковски.

Сегашният държавен глава Георге Иванов бе избран за президент на 12-ти май 2009 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани