Приключи разчистването на бежанския лагер при Идомени

1050
Приключи разчистването на бежанския лагер при Идомени

Гръцката полиция приключи разчистването на самоделния бежански лагер на границата с Македония при Идомени. Днес са били евакуирани почти 800 мигранти.

„Готови сме. Не останаха хора, само палатки със запаси на различни хуманитарни групи”, заяви представител на властите в южната ни съседка, потърсен от АФП.

Разчистването на лагера при Идомени започна преди 2 дни.

По данни на Атина към момента има 6000 свободни места в регистрационни центрове за мигранти, като повечето от хората от Идомени ще бъдат преместени в лагери около Солун, което отново не е далеч от северната граница, предаде БГНЕС.

До струпването на мигранти на гръцко-македонската граница се стигна след ефективното затваряне на балканския маршрут през март. Действията на страните по него бяха легитимирани от Брюксел със споразумението ЕС-Турция от 18 март, в рамките на което Анкара се съгласи да приеме обратно всички нелегални мигранти на територията на Гърция.

Македония спря да допуска преминаването на хора, които не идват от конфликтни зони, още в края на миналата година. През март западната ни съседка тотално спря преминаването на мигранти.

Така се стигна до нарастването на броя на хората в Идомени, които в определени моменти достигнаха над 10 000 души. Големи групи на няколко пъти направиха безуспешни организирани опити да преминат нелегално в Македония, но бяха спирани от граничните служби.

Същевременно условията за живот вътре в палатковия лагер бяха много близки до или падаха под жизнения минимум. Въпреки това повечето от мигрантите отказаха да бъдат премествани в други приемни точки в Гърция.

В Холандия е създадена първата европейска мигрантска партия

Европа има първата изцяло мигрантска партия. Името й е DENK („Мисля"), а страната, в която се появи - Холандия, съобщава германск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com