Примамливо предложение: Гърция привлича пенсионери от чужбина

3529
Примамливо предложение: Гърция привлича пенсионери от чужбина
Снимка: iStock

Хубав климат, евтини разноски на старини. Гърция има примамливо предложение към пенсионери от чужбина. Ако се заселят в страната, те ще плащат само 7% данък върху пенсиите и страничните си доходи, съобщава Дойче веле.

240 000 германски пенсионери вече живеят в чужбина – за 20 години броят им направо се е удвоил. Страхът от бедност на старини кара все повече германци, излизащи в пенсия, да търсят някоя по-евтина страна за спокойни старини. Това обикновено са топли, южноевропейски дестинации, сред които напоследък се нареди и България.

Слабият туризъм засяга тежко гръцката икономика

Очаква се по-лошият от муден туристически сезон да засегне тежко гръцката икономика, когато тя вече се опитваше да се възстанови от дес...

Само в периода 1997-2017 броят на германските пенсионери, заселили се в България, е нараснал с 2800%, макар че иначе числото не е особено впечатляващо: преди 3 години те са били едва 652, днес сигурно са малко повече.

Извънредни мерки за привличане на богати пенсионери

В началото на закъснелия си туристически сезон Гърция предприе много активни мерки за привличане на германски пенсионери.

Премиерът Кириакос Мицотакис въвежда плосък данък от едва 7% за всички чуждестранни пенсионери, които се заселят в страната – независимо от получаваните от тях доходи. С този плосък данък ще се облагат не само пенсиите, но и всички други приходи от чужбина – например от дадени под наем имоти или от капиталовложения.

България има нов план при евентуален миграционен натиск по границата с Гърция

Министерският съвет прие План за действие при извънредна ситуация вследствие на увеличен миграционен натиск по границата на Република Б...

Има само две условия: съответният пенсионер с адресна регистрация в Гърция трябва да прекарва годишно поне 183 дни в страната и през последните шест години да не е бил данъкоплатец в Гърция.

Авторите на закона, приет от правителството, смятат, че плоският данък от едва 7% въпреки това ще носи ползи за гръцката хазна. Те очакват, че чуждестранните пенсионери ще харчат повечето си пари именно в Гърция, че ще наемат жилище или ще купят къща, ще си набавят и автомобил. Премиерът Мицотакис възлага големи надежди на онова, което икономистите наричат „сребърната икономика" – високата покупателна способност на хората с посребрени коси. „Тя предлага на нашата страна великолепни възможности!" – не крие ентусиазма си гръцкият премиер.

Невероятно висока покупателна способност

Статистиката показва, че хората на възраст над 60 години харчат всяко трето евро в Германия, тоест имат покупателна сила над 30%. Която дори ще расте във връзка с демографските процеси в страната. Според статистиката, покупателната способност на европейците над 60-годишна възраст възлиза на невероятните 13,5 трилиона евро.

От 1 юли пенсионерите в Словения пътуват безплатно

Около 600 000 пенсионери в Словения от днес ще могат да пътуват безплатно с автобус и влак, съобщава МИА. Пенсионерите ще могат да пол...

Заселилите се в Гърция пенсионери ще плащат плоския данък в съответствие със споразуменията за избягване на двойното данъчно облагане, които техните държави имат с Гърция. Данъчните власти в Германия не гледат с добро око на това положение. Според Патрик Щрасер от службата по приходите в Берлин, германските пенсионери, живеещи извън страната, „трябва поне отчасти да плащат тук данъци от наеми и стопанска дейност в Германия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com