Протести в Гърция срещу приватизацията на пристанища

4784
Протести в Гърция срещу приватизацията на пристанища
Снимка: Gettyimages.com

Моряците и докерите в Гърция протестират срещу приватизацията на пристанища. Демонстрации има и пред министерството на труда, където държавните служители скандират срещу промените в осигурителната система, съобщи БНР.

Днес протестите са почасови, а утре предстои 24-часова стачка на пристанищните работници от всички гръцки портове. Отново недоволството е срещу приватизацията на пристанищата в Пирея и Солун. Правителството на Алексис Ципрас прие под натиска на кредиторите да премине и към приватизация на още пристанища и летища.

Гръцките държавни служители обявиха обща стачка на 12 ноември

Синдикатът на гръцките държавни служители АДЕДИ обяви 24-часова обща стачка на 12 ноември в знак на протест срещу реформата на пенсионн...

От синдиката на докерите и моряците на пристанище Солун съобщават, че са във връзка със свои колеги от големи европейски портове и се подготвят общи действия в скоро време.

Пред медиите протестиращите докери заявиха, че ще се противопоставят на разпродажбата на Гърция. Те скандират, че депутатите са готови да продадат дори и Партенона и призовават за масови протести.

По време на стачката утре ще бъдат блокирани фериботите, а товарните превози ще се обслужват. Това обещават до този момент от синдиката.

В подкрепа на докерите протестират и всички държавни служители днес с почасово напускане на работа и демонстрация пред министерството на труда. Държавните служители са засегнати от промените в пенсионно-осигурителната система - увеличаване на възрастта за пенсиониране и по-високи здравни вноски.

ООН: Над половин милион са бежанците в Гърция

Броят на пристигащите в Гърция по море мигранти вече надхвърли 500 000 души, заяви Мелиса Флеминг от Управлението на върховния комиса...

Протестите са и предупреждение към екипа на кредиторите, който преговаря с гръцкото правителство по мерките, необходими за отпускане на поредния транш от финансова помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com