Протестите срещу Ердоган се засилват

24948
Протестите срещу Ердоган се засилват
Снимка: Getty Images/Guliver

Над 250 демонстранти са били арестувани по време на снощните протести в около 30 града в Турция, при които се стигна до сблъсъци с полицията.

Общо 20 демонстранти са били ранени при боевете, като двама от тях са пострадали тежко. Те са били блъснати от полицейски коли, като става въпрос за два отделни случая - Истанбул и Мерсин. В Истанбул има и пострадал полицай, пише Агенция "Фокус".

Счупените носове в турския парламент станаха вече два

За втори път в турския парламент избуяха диви страсти, които завършиха с поражения по телесни части на турски депутати. След като пред...

Във вторник вечерта на протест в редица големи градове в Турция излязоха хиляди турски граждани. Те се събраха след смъртта на Беркин Елван. 15-годишното момче почина след 269 дни в кома. Момчето бе ранено през юни от сълзотворна граната, изстреляна от полицията по време на антиправителствените протести.

Три седмици преди местните избори в Турция погребението на младежа бързо се превърна в протестно движение срещу Ердоган, който в средата на декември беше замесен в безпрецедентен корупционен скандал. "Полицията на ПСР (Партията на справедливостта и развитието) уби Беркин", "Беркин е нашата чест", "гневът на майките ще задуши убийците", скандираше тълпата, която се събра около семейното жилище на жертвата.

"Колко младежи още трябва да умрат, за да подаде оставка Ердоган?", пита Атила Измирлиоглу, пенсиониран работник, който дойде на погребението, пише БГНЕС. "Единственото ми желание е да се сложи край на този фашизъм, без да се пролива нито капка кръв повече", допълни той.

Напрежението в Турция тлее и се покачва още след протестите на площад "Таксим" през лятото на 2013 година. Всичко започна заради намерението да се отсекат дръвчета в парк "Гези" в Истанбул, за да се построи нов мол. Появи се информация, че зад строежа на търговския център стоят хора, приближени до властта. През февруари тази година пък в интернет пространството излязоха записи на премиера Ердоган, в които той казва на сина си да разпредели 30 млн. лева фиктивно между роднини, за да се спаси от прокурорска проверка. Проверките срещу Ердоган засега вървят бавно, като на съдебната власт се налагат доста ограничения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com