Рама към Сърбия: Решението за Косово е просто - признаване

1557
Рама към Сърбия: Решението за Косово е просто - признаване
Снимка: Getty Images/Guliver

Решението на косовския проблем е много просто - пълно признаване на неговата независимост от страна на Сърбия. Ако съм на мястото на Александър Вучич обаче осъзнавам, че това е много по-лесно да бъде казано, отколкото направено.

Това каза албанският премиер Еди Рама в интервю за белградското издание "Блиц" по повод призива на сръбския президент Вучич за "започване на национален диалог за съдбата на Косово".

"Изключително много уважавам инициативата на Вучич да призове за вътрешен диалог за Косово и по този начин да се изправи директно и по един неконвенционален начин пред миналото", казва още Рама и подчертава, че "в авторския текст на Вучич е почувствал истинска болка и впечатляваща решителност". Според него след това "Вучич е започнал много бързо да развива визията си за бъдещето на Сърбия и Косово".

Към днешна дата може да кажем, че всички заедно работим много усилено за намиране на решение - търпеливо, директно и неконвенционално, подчертава албанският министър-председател.

"Всички трябва да осъзнаем, че намирането на решение на този въпрос е в интерес на всички, не само на албанците. Колкото по-бързо, толкова по-добре", казва още Рама. Той смята, че не би било лошо да започне вътрешен дебат и в самото Косово и в Албания, по модела на Сърбия, предаде БГНЕС.

„Отношенията между Албания и Сърбия никога не са били толкова добри в миналото, колкото сега. И с това съм много горд. Няма да бъде много вярно и скромно да си припиша всички заслуги на себе си и на Вучич за това. Просто ние бяхме правилните хора, в правилния момент, на правилното място. Нещата узряха и кубчетата се подредиха”, смята Еди Рама.

По повод предложението на сръбския външен министър Ивица Дачич проблемът в Косово да се реши с неговата подялба, Рама казва следното: „Това е необикновено предложение. Това напомня на онова за подялбата на самата Сърбия - Прешевската долина да се присъедини към Косово или пък Косово да се присъедини към Албания и Сърбия да признае тази Албания. Очевидно е, че ако тръгнем по тези теоретически идеи, тогава това може да стане всичко, но не и да бъде практично. Нещо повече, може напълно да се дискредитират и да станат незначителни и най-добрите намерения".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com