Расте напрежението по егейските острови заради мигрантите

2352
Расте напрежението по егейските острови заради мигрантите
Снимка: Getty Images/Guliver

Напрежението стигна своя връх на егейските острови, след като на Лесбос мигранти се биха с местни жители в района на пристанището на главния град Митилене и в резултат няколко човека бяха ранени, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от агенция "Фокус".

Поделенията на полицията за борба с безредиците бяха принудени да се намесят рано сутринта в понеделник, след като десетки местни жители започнаха да протестират заради присъствието на мигранти на главния площад в Митилене. Бежанците, които се установиха на палатков лагер на площада миналия вторник като протест срещу задържането си на острова, бяха натоварени на автобуси и откарани обратно в препълнените приемни центрове.

Меркел видя опасност от антисемитизъм от страна на арабските мигранти

Германският канцлер Ангела Меркел се обяви срещу новопоявил се антисемитизъм в Германия, чиито носители са сред арабските имигранти в Г...

Както заявиха местни източници, протестиращите са хвърляли димки, факли и камъни по имигрантите, които са се събрали в кръг около жена и дете, които са били с тях, за да ги предпазят.

Някои демонстранти са викали „изгорете ги живи“, съобщават очевидци, които предполагат, че в случая са замесени членове на крайно-десни групировки. Полицията е задържала общо 122 души, като всички те без двама са били афганистанци. 28 души са закарани в болница, за да получат първа помощ, като 22 от тях са били мигранти.

Политическите партии излязоха с позиция, в която обвиняват крайно-десните групи за атаката.

Кметът на Лесбос, Спирос Галинос, не изключи в инцидента да са присъствали и екстремисти, но акцентира върху масовото раздразнение сред местните жители. „Обществото реагира като едно цяло“, заяви Галинос, който, както припомня Kathimerini, още миналата седмица призова правителството да вземе мерки за намаляване на мигрантската тежест върху островите.

Във Франция приеха спорен закон за имиграцията

На 22 април вечерта френските депутати приеха противоречив закон за имиграцията, който показва безпрецедентно разделение в младата цент...

Гръцкото издание уточнява, че на островите в източната част на Егейско море в момента има повече от 15 500 мигранти, които живеят в мизерни условия. В последно време пристиганията на бежанци и мигранти в Гърция чувствително са се увеличили.

Според източници на гръцкото Министерство на миграцията, през последните дни не е пристигнал нито един мигрант, като някои сочат като причина за това писмото, изпратено от министъра по миграцията Димитрис Вицас до турските власти в края на миналата седмица, в което той ги помоли да изпълняват сделката за възпиране на бежанския поток към Европа, която Анкара подписа с ЕС през 2016 година.

Случи се и друго интересно събитие, свързано с проблема. Новият директор на Гръцката служба за предоставяне на убежище Маркос Каравияс подписа документ, с който движението на пристигащите на гръцките острови мигранти се ограничава само до приемните пунктове и лагерите на островите, където са разпределени.

Миналата седмица гръцкият съд отмени рестрикциите за напускане на островите, които бяха в сила по-рано. Правителството предложи промени в законодателството за предоставяне на убежище, целящи да ускорят бавното темпо, с което се обработват молбите. Реформите трябва да бъдат разгледани от парламента във вторник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com