Ромски лидери призоваха за спокойствие след смъртта на убит от полицията тийнейджър в Гърция

2024
Ромски лидери призоваха за спокойствие след смъртта на убит от полицията тийнейджър в Гърция
Снимка: Getty Images

Хиляди протестиращи преминаха през Солун и Атина във вторник вечерта, а лидерите на ромската общност призоваха за спокойствие след смъртта на тийнейджър, прострелян в главата миналата седмица по време на полицейско преследване заради предполагаема неплатена сметка на бензиностанция.

Застрелването на 16-годишния ромски младеж на 5 декември в Солун предизвика дни на често насилствени протести в двата града и други части на Гърция, въпреки многократните призиви на роднините му и лидерите на общността протестите да останат мирни.

"Всички тук плачат. Несправедливо е едно дете да си отиде по този начин", заяви Антонис Тасиос, секретар на ромската общност, в която е живял тийнейджърът, във вторник сутринта, след като болницата обяви смъртта. "Чувстваме голяма болка".

Около 2500 души демонстрираха в Солун, където е живял и починал тийнейджърът, а подобно протестно шествие се провеждаше и в Атина, след като студентски и анархистки групи призоваха за протести след смъртта му. Гръцките медии съобщиха, че протестиращите са запалили гуми и са блокирали пътища по време на митингите в няколко части на страната.

Властите не посочват името на тийнейджъра, но роднините му го идентифицират като Костас Франгулис, който е бил женен и е имал малко дете.

Франгулис е останал в болница в интензивно отделение, след като е претърпял спешна операция след стрелбата. От болницата съобщиха, че въпреки усилията на медицинския екип той е издъхнал вчера сутринта. Погребението му е насрочено за четвъртък.

Полицията в Солун съобщи, че около 50 души са излезли от университетския кампус във вторник следобед и са хвърлили няколко коктейла "Молотов" по разположеното наблизо подразделение на полицията за борба с безредиците. Не се съобщава за пострадали.

Гърция замрази активите на задържаната зам.-председателка на Европарламента

Гръцките власти замразиха всички активи на заместник-председателя на Европейския парламент Ева Кайли, която беше арестувана по обвинени...

Полицай на мотоциклет застрелял тийнейджъра по време на преследване, след като младежът заредил пикапа си на бензиностанция и уж потеглил, без да плати сметката от 20 евро.

Полицията е заявила, че тийнейджърът се е опитал да блъсне полицейските мотоциклети, участващи в преследването. Обвиненият по случая 34-годишен полицай заяви по време на първоначалното явяване в съда миналата седмица, че е стрелял с оръжието си, за да спре пикапа, защото се е страхувал за живота на колегите си, но че се е прицелил в гумите, а не в шофьора.

Ромската общност осъди стрелбата като имаща расистки мотиви. През последните години няколко мъже от ромски произход са били ранени или смъртоносно простреляни по време на сблъсъци с полицията, докато уж са се опитвали да избегнат арест за нарушения на закона, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Ердоган със заплаха: Ракетата "Тайфун" ще удари Атина, освен ако не останете спокойни

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com