Румънските депутати приеха премахване на специалните пенсии на политици

6611
Румънските депутати приеха премахване на специалните пенсии на политици
Снимка: iStock

Камарата на депутатите и Сенатът на Румъния приеха проекта за премахване на специалните пенсии на народните представители. Това се случи на съвместно заседание в сградата на парламента. 382 души гласуваха “за”, трима се въздържаха, трима не упражниха правото си на вот, съобщава БТА.

Заседанието, водено от инициатора на поправките в закона - депутатът от Социалдемократическата партия Алфред Симонис, беше белязано от скандал. Независимата сенаторка Диана Шошоака на няколко пъти прекъсна дебатите със свирка и се опита да отнеме микрофона на председателя на срещата.

“И аз искам да говоря! Мое право е да говоря“, заяви Шошоака, а Алфред Симонис отговори: „Напуснете цирка, не ни плашете. Ние спазваме разпоредбите”.

ОЩЕ: Politico: Западът разглежда Румъния като възможно място за обучение на украински пилоти на F-16

„Днешният вот има специално значение за цялата политическа класа. Неговото послание е, че трябва да започнем реформата на специалните пенсии от себе си. По този начин показваме, че имаме волята и решимостта да премахнем специалните пенсии на парламентаристите, преди да направим същото с други категории специални пенсии“, заяви председателят на Национално-либералната партия Николае Чука. 

По-рано през деня той се закани, че народните представители от НЛП, които днес не гласуват за премахване на специалните пенсиите на парламентаристите, ще бъдат изгонени от партията.

През 2021 народните представители за пореден път гласуваха премахването на специалните пенсии на сенатори и депутати. Година по-късно над 70 бивши парламентаристи съдиха парламента и Конституционният съд обяви закона за противоконституционен. Магистратите мотивираха решението си с факта, че парламентаристите са действали "бързо" и "прибързано" при приемането на закона, въпреки че не е поискано обсъждане по спешната процедура, припомня Диджи24.

В четвъртък (22 юни) законопроектът за премахването на специалните пенсии на народните представители в Румъния получи одобрение в Комисията за статута на народните представители. Единственият въздържал се беше представителят на опозиционната партия “Съюз за обединение на румънците” (AUR).

Над 800 бивши депутати в Румъния получават специални пенсии, които не се базират на пенсионните им вноски. Стойността на специалните пенсии на депутатите и сенаторите възлиза на над 53 милиона леи годишно (21 200 000 лв.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com