Румънските социалисти ще мислят какво да правят с Понта

7227
Румънските социалисти ще мислят какво да правят с Понта
Снимка: Getty Images

Ръководството на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия ще разгледа в понеделник, 8 юни, случая с министър-председателя Виктор Понта, който вчера бе обвинен в корупция. Срещата на управляващите ще се състои в сградата на парламента, предаде БГНЕС.

Симпатизанти и членове на СДП от цялата страна вече изразиха подкрепата си за своя лидер и глава на правителството. Те настояват той да не подава оставка и да продължи да изпълнява своите функции.

Румънската прокуратура започна наказателно преследване срещу министър-председателя Виктор Понта. В обвинението пише, че "Понта е заподозрян в редица престъпления, включително измама, пране на пари, конфликт на интереси и укриване на данъци". Според властите престъпленията, в които е обвинен, са били извършени докато е имал своя частна адвокатска практика.

Държавният глава Клаус Йоханис поиска оставката на министър-председателя, като аргументира решението си с това, че делото срещу него може да предизвика политическа криза.

От своя страна премиерът отхвърли искането на президента, посочвайки, че е бил назначен на този пост от парламента и само той може да го уволни. Понта призова Йоханис да зачита конституционните принципи.

Виктор Понта заема поста на министър-председател от 7 май 2012 г. Той ръководи и Социалдемократическата партия от 21 февруари 2010 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани