Руснаци под прицела на Вучич: Против войната в Украйна си, гонят те от Сърбия

8056
Руснаци под прицела на Вучич: Против войната в Украйна си, гонят те от Сърбия
Снимка: Kremlin.ru

Най-малко 12 руснаци са изпаднали в немилост в Сърбия заради позицията си против войната в Украйна, подпалена от диктатора Владимир Путин, твърди Associated Press.

Не подкрепяш войната в Украйна, заплаха си за Сърбия

Те са били заплашени със забрана за влизане в страната или отнемане на разрешителните им за пребиваване, след като са се изказали критично за така наречената "специална операция". Сръбските власти официално обясняват действията си с това, че руснаците уж "представляват заплаха за националната сигурност на страната".

Още: САЩ хвали Сърбия, че помага на Украйна

Като пример за такъв натиск Associated Press посочва историята на рускинята Елена Копосова, която живее в Сърбия повече от четири години със съпруга си и двете си деца. Семейството е закупило недвижим имот в западната ни съседка и е преминало през процедурата по легализация. Но Елена е получила отказ в отговор на молбата си за постоянно пребиваване. Сега тя ще бъде принудена да напусне страната.

Самата Копосова смята, че всичко се е случило, защото още през февруари 2022 г. е подписала писмо, в което се обявява против нападението на Русия срещу Украйна.

Още руснаци със същите проблеми

"Още през 2019 г. продадохме апартамент в Санкт Петербург и купихме недовършена къща близо до Белград", разказва Елена. "Цялото семейство получи разрешение за пребиваване в недвижими имоти и малко по малко довършваха къщата. Оттогава не сме ходили в Русия, всъщност само веднъж напуснахме Сърбия - за няколко дни на море в Черна гора".

Още: Вучич: Западът ни натиска да признаем Косово

През февруари 2024 г. цялото семейство подава молба за постоянно пребиваване в Сърбия. Закон, приет наскоро, позволява това да се направи след 3 години в страната с разрешение за пребиваване.

"Не очаквахме никакви проблеми, процедурата за получаване на постоянно пребиваване е отработена, през нея минават стотици хора. Но полицията, вместо разрешение за пребиваване, ми даде документ от Агенцията за сигурност и информация (БИА - сръбският еквивалент на руската ФСБ), в който се посочва, че представлявам заплаха за националната сигурност на Сърбия и трябва да напусна страната в срок от 30 дни. Съпругът ми и децата ми не получиха никакви документи, въпреки че цялото ни семейство кандидатства за постоянно пребиваване по едно и също време", споделя Елена.

Тя обяснява отказа с писмото във Facebook в началото на руската инвазия. "То беше разпространено сред група рускоговорящи преселници. Хората просто написаха фамилиите си в коментарите. Не му придавах никакво значение, дори забравих за тази случка. А сега се оказа, че и други руснаци, подписали това писмо, са получили същите откази за постоянно пребиваване и забрани за влизане. Авторът на писмото също е имал проблеми. Някои от тях се съдят, а други просто са заминали за друга държава", разказва рускинята.

За Елена и семейството ѝ заповедта на БИА е истинска катастрофа. "Мечтаехме да живеем в Сърбия, мислехме, че ще бъдем свободни хора, че няма да ни смятат за част от злото, което се случва. Аз не се намесвам в Сърбия, аз се намесвам в Русия. Очевидно е, че това е кампания за заглушаване на антивоенния глас", заявява Копосова, цитирана от "Точка".

Още: ОССЕ за изборите в Сърбия: Несправедливост, злоупотреби и пълна доминация на Вучич

Елена обжалва решението на БИА и очаква отговор на жалбата си. Тя не иска да напуска Сърбия и възнамерява да заведе дело до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

"Децата ми няма къде другаде да живеят, това е единственият им дом. Вложихме всичко, което имахме, в него. И искам руснаците, които са против войната, да могат да останат тук, да не мълчат, както са принудени да мълчат в Русия", завършва тя.

Близо 3 хиляди души вече са подписали петиция с искане да се отмени решението на БИА за Копосова и да ѝ се даде право на постоянно пребиваване в Сърбия.

Още: Прищина: Сърбия пречи на нормализирането в Косово

Снимка: сръбският президент Александър Вучич, Getty Images

Руските активисти под прицел

Случаят на Елена Копосова не е първият, в който на руснаци се забранява да пребивават в Сърбия на основание "заплаха за националната сигурност". През лятото на 2023 г. властите не искат да допуснат в страната съоснователя на Руското демократично общество Пьотр Никитин. Той живее в Сърбия от 2016 г. поради брака си със сръбкиня и отглежда две деца - сръбски граждани.

В крайна сметка му разрешиха да влезе, но съдебните процедури по легализирането му все още продължават, разкрива негов колега.

Малко по-късно сръбските власти не удължиха разрешителното за пребиваване и на втория съосновател на Руското демократично общество Владимир Волохонски. Активистът трябваше да напусне страната.

Същата съдба сполетя и организатора на концерти на антивоенни артисти Евгений Иржански - разрешителното му за пребиваване беше отнето и той получи заповед да напусне.

Още: Косовският президент: Вучич е наредил нападението в Банска, имаме доказателства

След това Белград отказа да пусне в страната активиста Иля Зернов. Той трябваше да се премести в Германия.

"Има и други случаи на натиск върху антивоенни активисти, но хората не искат да ги публикуват", отбелязва активист на сръбската антивоенна общност при условие за анонимност.

Вучич между Русия и Запада

Президентът Александър Вучич опитва да балансира между Русия и Запада. Сръбските власти обявяват курс към присъединяване към Европейския съюз, а при гласуването в ООН страната осъди агресията на Русия срещу Украйна. В същото време Белград не налага санкции срещу Москва, а разузнавателните служби на двете страни имат дълга история на сътрудничество.

Още: Бундестагът: Сърбия все повече прилича на авторитарен режим

През 2021 г. Сърбия предаде на Русия подслушването на семинар на руски общински депутати в Белград. Скоро след това един от организаторите му, опозиционерът Андрей Пивоваров, беше арестуван в Руската федерация. Той получи 4 години затвор по член за сътрудничество с нежелана организация.

Бившият директор на Агенцията за сигурност и информация Александър Вулин получи през януари 2024 г. в Москва награда за сътрудничество с ФСБ. През ноември 2023 г. той трябваше да напусне поста си, след като САЩ наложиха санкции срещу него. Вашингтон обвини Вулин в участие в трафик на наркотици и връзки с търговци на оръжие.

Още: Вулин е третият сърбин, награден от Кремъл за 2 месеца

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com