X
 
 

Ръководителят на македонската спецпрокуратура си тръгна

1169 0
photo of Ръководителят на македонската спецпрокуратура си тръгна
Снимка: iStock/Guliver
Катица Янева, ръководител на македонската специална прокуратура, подаде оставка преди изтичане на мандата ѝ, след като премиерът Зоран Заев обяви, че в петък ще има заседание на ръководството, на което ще бъде включен проектът на законопроект за прокуратурата.

"В момента, когато с консенсус на всички политически партии бях избрана за специален прокурор, обещах на себе си и на гражданите на Република Северна Македония, че ще изпълнявам функцията на специален прокурор в интерес на върховенството на закона и борбата с престъпността и корупцията в Република Северна Македония. .Получих работата в изключително трудни обстоятелства и напълно бях наясно със задачата, която ми беше дадена. За мен беше чест да служа на държавата и да бъда ръководител на изключително професионален прокурорски екип, разследващ екип и екип от служители, които работят безрезервно и усърдно. В продължение на месеци следя медийното отразяване на преговорите между работните групи на политическите партии за бъдещето на специалната прокуратура. Тук днес използвам възможността да информирам обществото, че няма да позволя името ми да се използва от някого за нечие алиби, с което съдбата на Специалната прокуратура и европейските интеграции на моята страна ще се превърнат в заложник", обясни Янева.

Северна Македония ще създава работни групи и комисия за преговори с ЕС

На днешната редовна 143-та сесия македонското правителство прие решение за създаване на работни групи за подготовка на националната про...

В заключението на изявлението си Янева уточнява, че оставката ѝ ще влезе в сила в момента, когато политическите партии постигнат съгласие по новото законово решение.

Мандатът на Янева изтича на 15 септември. Дотогава управляващите и опозицията трябва да постигнат консенсус за бъдещето на македонската спецпрокуратура.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално