САЩ, България и Гърция застанаха до Македония след отрезвяващия референдум

5327
САЩ, България и Гърция застанаха до Македония след отрезвяващия референдум
Снимка: iStock/Guliver

САЩ, България и Гърция разпространиха позиции по повод резултатите от историческия референдум в Македония, който премина при неособено висока избирателна активност и подейства отрезвително и на управляващи, и на опозиция.

"Силно подкрепяме пълното прилагане на споразумението от Преспа, което позволява на Македония да се присъедини към НАТО и ЕС, за да допринесе за регионалната стабилност, сигурност и напредък", се казва в съобщението на американското посолство в Скопие, цитирано от БГНЕС.

Категорично "да" на референдума в Македония, но при ниска избирателна активност

Вече е категорично ясно, че с голямо мнозинство печели отговорът "да" на референдума, касаещ името на Македония и евроатлантическата ор...

По-рано и Държавният департамент на САЩ също приветства резултатите от референдума, на който гражданите изразиха подкрепа за членството на страната в НАТО и ЕС с приемането на Договора от Преспа между Македония и Гърция.

"Вярваме, че демокрацията има корени в обществото в Република Македония. Референдумът е най-висша демократична практика - с изразената воля на участвалите в него и с отчитане на онези, които не гласуваха". Това се казва в позиция и на Българското външно министерство във връзка с референдума.

Гражданите имаха свободен избор и над 90 процента от гласувалите на този консултативен референдум заявиха по категоричен начин желание страната да бъде част от европейската и евроатлантическата общност. Техният глас е видим и ясен, поради което не може да бъде пренебрегнат.

Време е целият политически елит на нашата съседка да покаже зрялост и да намери път към решението на трудните проблеми. Залогът е голям – бъдещето на държавата и бъдещето на всички нейни граждани. Голямото мнозинство от гражданите са „за“ членство в ЕС и НАТО. Губенето на време не е от полза нито за страната, нито за региона. Република България ще продължи подкрепата си за нашите братя и сестри от Република Македония и интеграцията на страната в ЕС и НАТО", пише още в позицията на МВнР.

Референдумът в Македония остана далеч от мечтите на Заев

До 17:30 часа избирателната активност в днешния референдум в Република Македония е била под 28%, а в края на деня - около 34%. Това соч...

И Атина реагира на резултатите от плебисцита. Гърция остава ангажирана с Договора от Преспа, съобщи Министерството на външните работи на Гърция. Според оценката на дипломатите резултатите от референдума са противоречиви, тъй като голяма част от обществото подкрепя споразумение, но друга част гледа със скептицизъм. Гърция, зачита избора на граждани от съседната държава.

От гръцкото ведомство добавиха, че според тях климатът на национализъм и съмнение, ежедневните фалшиви новини и фанатизмът, не са разрешили да се направи трезва преценка за големите ползи от договора и предотвратяват взаимното разбирателство между народите. "При следващите стъпки се изисква трезвост от всички страни, за да се гарантира положителната динамика на Договора от Преспа", става ясно още от изявлението на гръцкото МВнР.

Actualno.com припомня, че огромното мнозинство от македонските граждани подкрепиха Договора от Преспа на референдума. 91,37% или 593 315 души са гласували „за“, докато само 5,64% или 36 596 са били „против“. Невалидните бюлетини са 2,99%. Това показват данните при 97% обработени избирателни протоколи, съобщиха по-рано от Държавната избирателна комисия (ДИК). Избирателната активност е била 36,79%, като това означава, че са гласували общо 649 376 души.

В Република Македония се проведе референдум, на който гражданите трябваше да отговорят на въпроса дали одобряват започването на преговори за членство в НАТО и ЕС чрез приемането на Договора с Гърция, който бе подписан на 17 юни в Преспа. Допитването има консултативен характер. Договорът от Преспа не предвижда задължително провеждане на всенародно допитване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Пендаровски предизвиква на дебат лидера на опозицията в РСМ

Гръцките мотоциклетисти умират най-често в Европа

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com