САЩ обсъждат с Гърция контраоферта на "Турски поток"

8560
САЩ обсъждат с Гърция контраоферта на "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Специалният пратеник на Държавния департамент на САЩ по енергийните въпроси Амос Хохщайн ще се срещне днес в Атина с министри, сред които и тези на външните работи и енергетиката, за да обсъдят алтернатива на газопровода "Турски поток", предаде БГНЕС.

"На срещата, която е по инициатива на Хохщайн, ще се обсъдят енергийни теми, които са от взаимен интерес", съобщиха от гръцкото енергийно министерство.

Гръцкият външен министър Никос Коциас миналият месец беше на посещение в САЩ, където заяви, че държавният секретар Джон Кери е казал, че САЩ са готови да направят контраоферта за инвестиции в газопровод в Гърция на тази на руската "Газпром".

В същото време от канцеларията на премиера Алексис Ципрас съобщиха, че той е провел снощи телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, в който е било обсъдено енергийното сътрудничество между страните. Путин също така е предложил да инвестира в гръцката компания, която ще участва в изграждането на руския газопровод, който ще пренася природен газ за Европа.

Според съобщението Ципрас е потвърдил готовността на Атина да участва в изграждането на гръцки газопровод за пренос на руски газ от гръцко-турската граница до други европейски страни. Путин от своя страна е изразил намерението си да подкрепи финансирането на гръцката компания, която ще изгради газопровода, чиято цена може да бъде покрита от печалбата на компанията, работеща с него.

Канцеларията на Ципрас също така съобщи, че премиерът ще бъде в Санкт Петербург между 18 и 20 юни, където ще участва в международен бизнес форум и ще се срещне с президента Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com