Сериозно напрежение между Косово и Сърбия след арест на сръбски дипломат

3068
Сериозно напрежение между Косово и Сърбия след арест на сръбски дипломат
Снимка: Getty Images/Guliver

Косово отново се превърна в център на събитията на Балканите, след като специални части на полицията влязоха по време на заседание на кръгла маса относно Косовския въпрос и арестуваха ръководителя на канцеларията за Косово и Метохия при сръбското правителство Марко Джурич.

Според БГНЕС в настоящия момент Джурич е изведен от територията на Косово в Сърбия. Той е бил изведен от Косово през граничния пункт Мердар, след като се яви в съда за "нарушение при пресичането на границата". Очаква се на Джурич да бъде забранено за дълго влизане в Косово и Метохия.

Косовската полиция арестува висш сръбски ръководител

Косовската полиция арестува ръководителя на сръбската Служба за Косово и Метохия Марко Джурич, който пристигна в град Митровица в север...

Арестът от косовските специални части на високопоставения сръбски правителствен представител, поражда опасения за ново засилване на напрежението в Косово в момент, когато Белград и Прищина изглежда имат желание за подновяване на диалога. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в комюнике, че Марко Джурич е бил отведен до граничен пункт между Косово и Сърбия.

Сръбският президент Александър Вучич от своя страна свика спешно Съвета за сигурност на Сърбия. Всички, които са участвали в арестуването на ръководителя на канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич в Косовска Митровица, ще отговарят пред съда, заяви Вучич след извънредното заседание. "Ще бъдат заведени редица углавни дела, ще отговарят всички", подчерта сръбският държавен глава.

Косовската полиция действа съгласно законите при задържането на Джурич, който е влязъл нелегално в Косово. Призовавам за успокояване на гражданите. Този случай не трябва да попречи на комуникацията между Белград и Прищина. Това каза от своя страна президентът на Косово Хашим Тачи.

Върховният представител на ЕС по въпросите на сигурноста и външната политика Федерика Могерини съобщи, че е разговаряла по телфона с Тачи и с Вучич. "Обадих се на Тачи и Вучич. Осъдих случилото се днес в Косово. В момента Джурич е на свобода и се връща обратно. Необходимо е успокояване на ситуацията и запазването на диалога", написа Могерини в Twitter.

Сърбия е получила ултиматум да признае Косово

Сърбия е получила ултиматум – „да признае Косово срещу основаване на Общност на сръбските общини“ в Северно Косово, п...

Въпреки че мнозина сръбски граждани излязоха по улиците в Косовска Митровица, няма съобщения за напрежение или инциденти там. По-рано през деня косовските власти предупредиха, че не са давали разрешение за влизане на косовска територия на няколко сръбски ръководители, включително и на Джурич. Служители на силите за сигурност с маски и качулки и въоръжени с автомати бяха разположени по границата, подкрепени от бронирана техника.

Посещенията на министри и други ръководители от Белград в районите в Косово, където живее сръбско малцинство, не са рядкост, но те се правят след преговори между двете столици и получават разрешение от Прищина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com