Северна Македония: Днес сме държавата с най-голяма прозрачност в нашия регион

5956
Северна Македония: Днес сме държавата с най-голяма прозрачност в нашия регион
Снимка: БГНЕС

Разговаряме как да се премахне впечатлението, което е създадено в България, че изпълнението на Договора за приятелство не е на желаното равнище. Това заяви днес министърът на отбраната на Република Северна Македония Радмила Шекеринска, цитирана от агенция МИА.

Отговаряйки на журналистически въпрос по повод обвиненията на опозицията в "национално предателство" по отношение на идентичността в преговорите с България, Шекеринска каза, че тези въпроси трябва да се поставят на хората, които са включени в преговорите. Тя подчерта, че премиерът Зоран Заев ясно е заявил, че въпросите на идентичността не са на масата на преговорите с България, но за всички останали въпроси, които означават добри междусъседски отношения и които могат да отворят европейските врати за страната, правителството е готово да дискутира, защото "има вяра в себе си, в държавата, в историята и идентичността си".

Македония иска да реши спора с България, но без да жертва езика и идентичността

Правителството на Република Северна Македония ще положи всички усилия за решаване на споровете с България, но няма да прекрачи своите "...

"Дискутираме как да премахнем впечатлението, което България има, че изпълнението на Договора за приятелство не е на нивото, което желаем, но най-важното от всичко е, че дискутираме как да получим и тяхната подкрепа, защото останалите държави членки на ЕС са съгласни да започнем преговорите и да се организира първата междуправителствена конференция", каза Шекеринска. Тя каза, че 4 години правителството слуша обвинения, а след тези 4 години то може да каже, че държавата е успяла в своя пръв стратегически приоритет да стане членка на НАТО и в тези бурни времена, в които "мнозина ни плашат с промени на границите" с нон пейпъри, е успяла да осигури на своите граждани и институции чувство за сигурност.

"Вместо обвинения, мисля, че би било полезно опозицията поне веднъж да се постарае да помогне за тези национални цели. Защото е лесно да се построите пред правителството, пред парламента, когато ще се вдига знамето на НАТО, но е трудно да свършите нещо. Лесно е днес да обвинявате, трудно е да помогнете. Днес сме член на най-силния алианс. Днес сме държава, в която журналистите вече не се страхуват да поставят въпроси, нито да критикуват правителството. Днес сме държавата с най-голяма прозрачност в нашия регион и това не е дело на национално предателство, а е дело на хора, които искат да направят държавата по-добра, отклокото е била вчера", каза Шекеринска. Тя подчерта, че гражданите са уморени от обвинения, искат да видят действия и тези действия да не бъдат против, а в полза на интересите на държавата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com