Северна Македония получи френското предложение, започват консултации

1586
Северна Македония получи френското предложение, започват консултации
Снимка: Getty Images

Предложението на френското председателство за начало на преговорите между Северна Македония и ЕС е пристигнало при правителството в Скопие.

„Това е базата за начало на широк процес по консултации – първо в правителството и с коалиционните партньори, след това с президента, парламента и опозицията, както и с обществото, експертите и населението в страната“, гласи изявлението на кабинета на Димитър Ковачевски, цитирано от агенция МИА.

Османи: Френското предложение е приемливо за нас, ако се реши въпросът с протоколите

Единственият спорен въпрос във френското предложение е двустранният протокол. Ако бъде намерено решение за него, останалата част от пре...

В него се добавя, че решението за бъдещето на Северна Македония ще бъде взето съвместно от всички и в съответствие със стратегическите интереси на страната. Правителството на Ковачевски отново благодари на френския президент Еманюел Макрон, който е основният архитект на предложението. На срещата на върха на НАТО в Мадрид той заяви, че това е „добро споразумение между Скопие и София“.

„По въпроса за присъединяването на Северна Македония - продължихме консултациите си с македонските и българските власти, тъй като нашият ангажимент към европейската перспектива на Западните Балкани е да можем да отворим първите глави за Северна Македония и Албания. Въз основа на тези консултации съм убеден, че сме намерили компромисно решение, което отговаря на чувствата на всички. В интерес на България и Северна Македония, приемливо за всички", цитира думите му МИА.

"Това решение носи сигурност, предвидимост и увереност за преодоляване на споровете, наследени от миналото", добави още Макрон.

Вчера – 29 юни, българското правителство в оставка одобри позицията на България относно френското предложение за РСМ – а именно вдигане на ветото. То бе взето от Народното събрание на 24 юни, като в историческото гласуване имаше 170 гласа „за“ при 37 „против“ и 21 „въздържал се“. В подкрепа бяха ПП, ДБ, ГЕРБ и ДПС.

Петков приветства "историческото решение" на НС и призова Ковачевски за смелост

„Днес българският парламент взе историческо решение, което дава зелена светлина на френското предложение за присъединяване на Сев...

Документът предлага гаранции за защита на правата на българите в Северна Македония и вписването им в Конституцията на западната ни съседка като условие за Скопие да започне преговори с ЕС. Северна Македония стана официалната причина ИТН да се оттегли от коалицията и така да се стигне до вота на недоверие срещу кабинета на Кирил Петков, който се оказа успешен.

Междувременно от Скопие дълго време заявяваха, че френското предложение не е пристигнало при тях. Премиерът Димитър Ковачевски го отхвърли в речта си на срещата Западни Балкани – ЕС миналата седмица и постави 5 основни искания, за да го приеме. Припомнете си тук какви са те.

В същото време два от по-малките коалиционни партньори на Ковачевски предупредиха, че ще напуснат управляващото мнозинство, ако кабинетът се съгласи с френското предложение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com