Скопие гласува новото служебно правителство

2060
Скопие гласува новото служебно правителство
Снимка: БГНЕС

Парламентът на Република Северна Македония гласува за новото техническо правителство със 101 гласа „за“ без „въздържали“ се и „против“, предаде БГНЕС.

Новото техническо правителство трябва да организира предсрочни парламентарни избори на 12 април съгласно споразумението на политическите партии. Ръководител на техническото правителство е Оливер Спасовски.

Той отбеляза пред депутатите, че страната е в изключително важен период, когато се очаква безпроблемно функциониране на всички институции. "Това е момент, в който трябва да се организират честни и демократични избори, но също така и да приключат дейностите по членство в НАТО и ЕС", каза още той.

Спасовски внесе в парламента работна програма на правителството. Според нея кабинетът потвърждава успешната организация на свободни, честни и демократични предсрочни парламентарни избори, пълноправно членство на РСМ в НАТО, успешно стартиране и провеждане на преговори за присъединяване към ЕС до избирането на следващото политическо правителство, развитие на икономиката, увеличаване на производствената заетост и повишаване на жизнения стандарт на гражданите, реформиране на съдебната система, пълно прилагане на Охридския рамков договор, изграждане на гражданска държава и етническо сближаване на принципите на взаимна толерантност и уважение, намаляване на замърсяването на въздуха, решителна борба с организираната престъпност и корупцията, укрепване на принципите на върховенството на закона чрез безпристрастно и недискриминационно правоприлагане, независима система за местна власт и реформи в образованието, инвестиции в иновации и информационни технологии.

Депутатът Артан Груби каза, че това е най-успешният мандат за него досега, като са изпълнени 100% от партийните и програмни приоритети - въвеждане на двуезичност в цялата страна, решаване на спора за името, договорът с България, първият албански председател на парламента, присъединяване към НАТО, увеличаване на заплатите, увеличаване на заетостта, създаване на агенция за прилагане на албански език.

Груби изрази надежда, че сега в общото правителство с опозицията ще бъдат приети някои важни закони като този за администраицията. Фокусът им в следващия период ще бъде върху избирателното правосъдие, борбата с корупцията и престъпността.

Заев внесе оставката си в парламента

Македонският министър-председател Зоран Заев внесе оставката си в парламента на страната. От канцеларията на председателя на парламент...

Йован Митревски от СДСМ посочи постиженията на последното правителство на сегашния бивш премиер Зоран Заев, като намаляване на безработицата до 17,1%, постигане на икономически растеж над 3,6%.

„Сега живеем в нормална демократична държава. Направихме много за кратък период и в изключително трудни условия", каза Митревски.

Според него сега министрите на ВМРО-ДПМНЕ също ще носят отговорност.

Независимият депутат Минов заяви, че очаква това преходно правителство да приеме промяна на изборния модел и да приеме закона за прокуратурата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Смъртни заплахи към американския посланик в Сърбия

Спират Threads в Турция временно

Буяр Османи: До 5 години Северна Македония ще е част от ЕС

Гърция изпрати хуманитарна помощ на Ивицата Газа

Пендаровски: Ако делим гражданите на етническа основа, страната ще се върне назад

Вучич: Ново правителство - преди майските празници

"Реките пресъхват, а езерата изчезват": Гърция е изправена пред водна криза

Стрелба пред нощен клуб в Солун

Предизборно: В Македония се нападат политически с "български диктат"

Из полицейски наръчник в Гърция: Шамарите и драскотините не са домашно насилие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com