Скопие: Изказването на Закариаш е в пълно противоречие с португалското предложение

2847
Скопие: Изказването на Закариаш е в пълно противоречие с португалското предложение
Снимка: iStock/Guliver

Изказването на държавния секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш относно македонския език и по своята същност, и според методологията е изцяло в противоречие с португалското предложение, твърдят от правителството на РС Македония.

От там подчертават, че подобни изказвания не помагат по никакъв начин на процеса на изграждане на доверие и взаимно разбирателство.

„Контекстът и моментът са изключително чувствителни и затова призоваваме представителите на държавите, които са включени в процеса и които не познават изцяло и добре обстоятелствата в Северна Македония и в България, да се въздържат от каквито и да било квалификации и обяснения за процесите, свързани с нашия национален въпрос”, подчертават от правителството.

В правителствената позиция се подчертава, е македонският език е една от ключовите особености на идентичността на македонския народ, той е международно признат и кодифициран език със своите уникални специфики, потвърдени с Договора от Преспа и записан в личната карта на Северна Македония в ООН.

„Македонският език е израз на неприкосновеното право на македонския народ на самоопределение и достойнство”, подчертават още от правителството.

Португалия: Да уважаваме българската позиция за РСМ, да не внасяме проблеми в Евросъюза

Държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш изрази надежда изборите през юли да доведат до намиране на...

На 28 юни вечерта държавният секретар по европейските въпроси на Португалия Ана Паула Закариаш призова да се уважава българската позиция за РСМ и да не се внасят разногласия в ЕС, припомня БГНЕС.

“Това е много труден дебат, особено за България, свързан е с историята, културната идентичност на двете страни, както и с бъдещото сътрудничество. В момента те работят върху нещо като пътна карта, която да им помогне да се сработят, а за България да има гаранции, че когато Северна Македония влезе в ЕС, нещата ще тръгнат по-плавно. Северна Македония премина през тежки преговори с Гърция - спомнете си, че тя промени името на страната. Но е много трудно, защото това е свързано и с България като култура и език. Явно е свързано с езика на Северна Македония, който някога е бил част от българския език и културните измерения на двете страни. В България ще има нови избори на 11 юли и аз мисля, че българските власти очакват техните резултати, преди да вземат решение как да действат", каза държавният секретар и призова да не се внасят разногласия и проблеми между две страни.

Това изявление предизвика множество коментари на политиците в РС Македония.

Премиерът Зоран Заев дори обеща Министерството на външните работи "да провери автентичността на изявлението на Ана Паула Закариаш". "Ще проверим още днес чрез експертните служби на Министерството на външните работи. Проверката ще бъде за автентичността на това, което беше казано и Министерството на външните работи съответно ще реагира“, каза Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com